IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експлозия край правителствени сгради в Осло взе жертви

Като причина за мощния взрив в норвежката столица полицията посочва бомба

18:41 | 22.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Експлозия край правителствени сгради в Осло взе жертви

Силна експлозия в центъра на норвежката столица Осло е причинила смъртни случаи и е нанесла щети на правителствени сгради. Пострадал е и кабинетът на премиера Йенс Столтенберг. Самият Столтенберг не се е намирал в офиса си по време на взрива и не е пострадал.

Норвежката полиция потвърди, че са загинали хора при взрива край правителствените сгради в Осло, но не уточни за колко души става въпрос. Полицията може да потвърди, че има смъртни случаи и ранени след експлозията в правителственият квартал този следобед, заяви полицията в съобщение, цитирано от Франс прес.

За най-малко един загинал при взрива, предаде по-рано норвежко радио. Евакуират се съседните сгради. Като причина за експлозията полицията посочи бомба.

Експлозията е счупила повечето от прозорците на 17-етажната сграда, в която се помещава кабинетът на Столтенберг, както и намиращите се наблизо министерства, включително министерството на петрола, в което е възникнал пожар.

Всички улици към центъра на града са затворени. Кореспондентът на Ройтерс Уолтър Гибс е преброил най-малко 8 ранени. Редакцията на норвежкия таблоид "ВГ" също е пострадала от взрива.

Епицентърът на експлозията е бил между правителствената сграда, министерството на петрола и министерството на енергетиката. Свидетели на взрива са посочили пред Ройтерс, че той може да е избухнал в автомобил, чийто останки се намират обгорели на улицата.

Политическото насилие е буквално непознато в Норвегия. Страната е член на НАТО и понякога в миналото е била заплашвана от лидери на Ал Кайда заради участието на нейни военни в Афганистан.  

Норвегия взе участие и в бомбардировките на НАТО над Либия, а либийският лидер Муамар Кадафи заплаши, че ще нанесе удар на Европа заради това.

(БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още