IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EMA установи възможна връзка между случаи на тромбози и ваксината и на J&J

Случаите са подобни на проявите след ваксиниране с препарата на AstraZeneca, посочват от европейския регулатор

10:54 | 21.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Европейската агенция по лекарствата (EMA) установи възможна връзка между случаи на тромбози и поставянето на ваксината и на Johnson&Johnson (J&J), става ясно от съобщение на европейския регулатор. Проверката беше стартирана след съобщения за появата на тромбози след старта на ваксинацията с продукта на компанията в САЩ.

Американските власти съобщават за осем случая на редки кръвни проблеми - появата на съсиреци и ниско ниво на тромбоцитите, от които един е бил фатален. Към 13 април, когато е започнала проверката на ваксината в САЩ, в страната вече са били ваксинирани около 7 млн. души.

Всички случаи касаят хора на възраст под 60 години и се проявяват до три седмици след ваксиниране. Повечето от тях са жени, допълва още ЕМА в своето съобщение.

Едно от възможните обяснения е имунна реакция, която води до състояние, наблюдавано след поставянето на хепарин при някои пациенти, а именно тромбоцитопения. Тромбози в съчетание на тромбоцитопения е опасно състояние, което обаче може да бъде лекувано в болнични условия, обясняват специалистите.

Симптомите, за които трябва да следят пациентите след поставяне на ваксина срещу коронавируса, са: задух, болка в гърдите, подуване на краката, болка в главата и областта на корема, която не преминава след прием на лекарства, както и появата на червени петна по кожата (извън мястото на ваксиниране).

Европейската агенция допълва, че става дума за изключително редки случаи, но те трябва да бъдат описани в листовката на ваксината.

Тези случаи са много подобни на възникналите след ваксината на AstraZeneca, допълва регулаторът. След появата на тромбози в момента в Европа не се препоръчва за хора под 60 години поставянето на ваксината Vaxzevria, каквото е търговското наименование на разработения от Оксфордския университет и AstraZeneca продукт.

Оценката на ЕМА е, че и за двете ваксини появата на тромбозите е изключително рядко явление и ползите в борбата срещу коронавируса са по-големи от рисковете. Двете ваксини могат да бъдат използвани от националните власти, съобразно ситуацията с развитието на заболяването в тяхната страна.

В България ваксината на AstraZeneca няма да се прилага на жени, които са под 60 години и имат риск от тромбози, съобщиха преди дни властите в страната. На този етап няма яснота какво решение ще бъде взето за ваксината на J&J.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още