Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

EMA вече вижда връзка между тромбозите и ваксината на AstraZeneca

Случаите са изключително редки и агенцията вярва, че ползите от ваксината все още надвишават потенциалните вреди

EMA вече вижда връзка между тромбозите и ваксината на AstraZeneca

Снимка: Bloomberg LP

След зачестилите съобщения за кръвни съсиреци след ваксинация с препарата на AstraZeneca Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) вече вижда причинно-следствена връзка. 

„Вече можем да кажем, че е ясно, че има връзка с ваксината“, казва главният стратег на отдела по ваксинация на ЕМА Марко Кавалери в интервю за италианския вестник Il Messaggero.

Няколко страни наскоро ограничиха употребата на ваксината на AstraZeneca. Причината за това са случаи на т. нар. тромбози на синусовите вени (кръвни съсиреци в мозъчните вени), които чисто времево може да бъдат свързани с ваксинацията с препарата на AstraZeneca. След препоръка на германската постоянната комисия за ваксинация (Stiko) германското правителство също ограничи употребата на ваксината на AstraZeneca предимно за хора на възраст над 60 години.

Още по темата

Малък процентен дял от ваксинираните са развили тромбоза на синусовите вени 4 до 16 дни след ваксинацията. Това са кръвни съсиреци в мозъчните вени, които в тежки случаи могат да доведат до смърт.

Междувременно изследователи от Университетския медицински център в Грайфсвалд публикуваха проучване, което в момента се предлага само като суров вариант, така че все още не е проверен от колеги специалисти. Учените посочват автоимунна реакция на тялото като основна причина за тромбозата, която често се свързва с липса на кръвни тромбоцити (тромбоцитопения). Те откриват специални антитела в кръвта на засегнатите, които са насочени срещу собствените тромбоцити на имунизирания и ги затрупват.

Използването на ваксината AstraZeneca вече беше спряно в Германия и други европейски страни в средата на март поради съобщения за образуване на кръвни съсиреци. Първоначално ЕМА се обяви в подкрепа на продължаващата неограничена употреба на ваксината на AstraZeneca, макар че заяви, че не може да се изключи връзка с изключително редките, специални тромбози. Това обаче според агенцията e компенсирано от значително по-големите опасности, които крие заболяване от Covid-19.

Не е ясно дали ЕМА ще промени тази препоръка. В интервюто Кавалери каза: „Едва ли можем да отречем, че има връзка между ваксинацията и тромбозата. Но все още не знаем точно как се причинява тази реакция“.

Случаите са изключително редки и той вярва, че ползите от ваксинацията все още надвишават рисковете. Но проверката в ЕМА все още не е завършенa. „Въпреки това е малко вероятно да препоръчаме възрастови граници за ваксиниране с AstraZeneca, както направиха някои страни“.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Британците обвиняват ЕС за търговските проблеми със Северна Ирландия