IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП: Брюксел е задължен да въведе визи за граждани на САЩ

Европейската комисия трябва да предприеме необходимите действия в следващите два месеца, призоваха евродепутатите

13:26 | 02.03.17 г. 10
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия има задължението да въведе реципрочно визи за американските граждани, тъй като САЩ не допуска граждани на пет държави от ЕС в страната без визи. Това записаха европейските депутати в незаконодателна резолюция, приета по-рано днес.

С документа европейските депутати призоваха Брюксел да предприеме необходимите действие в рамките на два месеца.

САЩ поддържа визов режим за гражданите на България, Кипър, Хърватия, Полша и Румъния. В същото време обаче американските граждани пътуват навсякъде в ЕС без визи, посочват от Европейския парламент.

Европейското законодателство предвижда въвеждането на реципрочен визов режим за трети страни, които налагат виза за европейски граждани 24 месеца, след като ЕС установи, че режимът не е реципрочно наложен на база на действия на европейска държава.

В този срок и Европейската комисия трябва да изготви предложение, което да бъде разгледано и одобрено от Европейския парламент и Съвета, припомнят още от институцията. Този механизъм за реципрочност беше разработен през 2013 година и е определен като "акт на солидарност", е записано в резолюцията, качена на сайта на ЕП.

ЕК установи нарушение на визовия режим, налаган от САЩ за част от граждани на ЕС на 12 април 2014 година. Това означава, че Брюксел е имал срок до април 2016 година да предприеме съответните правни действия.

Канада също има визов режим за част от гражданите на общността (българи и румънци), но визите за тях ще бъдат премахнати от 1 декември 2017 година като част от споразумението за свободна търговия (CETA).

През април 2014 година ЕС посочи, че пет държави нарушават принципа на реципрочност и налагат визи на отделни граждани на общността – САЩ, Австралия, Канада, Бруней и Япония. Австралия, Япония и Бруней вече премахнаха допълнителните изисквания. Очакванията са визите за Канада да отпаднат в края на тази година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 10 rate down comment 3
ДХДО
преди 7 години
ГлобализЪмът се оказа едно недоносче, другарЕ и другарки , тАва е :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
nobel
преди 7 години
И аз. Само че ако може да става дума за премахване на визи, а не за въвеждане на нови. Че то глобализацията къде отива в такъв случай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 1
Спящият бик
преди 7 години
Намирам реципрочността за абсолютно справедлива и задължителна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
honaniga
преди 7 години
Познайте, дали холандският парламент ще приеме това решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
Малко по на запад си ги правиме... отдавна... Последно май беше в Зьолден... Ти продължавай да ме мислиш и да ме ана ллизираш и ше се оправиш и ти... некога... току виж в Гърция почнали и на руски да ти говорят, ако понапълниш портмонето... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
khao
преди 7 години
да, пише го в статията бе неграмотен :):) сега как ще се прибират децата ? май ще си правите срещите в Сърбия или турция :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 7 години
"Европейското законодателство предвижда въвеждането на реципрочен визов режим за трети страни, които налагат виза за европейски граждани 24 месеца, след като ЕС установи, че режимът не е реципрочно наложен на база на действия на европейска държава."Аз що ли си мислим, че ние с румънците сме бая повече от 24 месеца с визи, а за поляците да не говориме... Сетила се Мара да се побара... Не, човече, това е дребнава мнителност - нема нищо общо с Тръмп! Хората у Брюксел просто са принципни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 23
majnata
преди 7 години
Ей го най големия проблем на България и на ЕС ...немали сме право на безвизово пътуване до америката ! Е па големи яЙца ! Или за да се прави мръсно на Тръмпа / щот при Обамов немаше такива проблеми/ ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 1
melon
преди 7 години
Няма да е лошо за американците да има визи! Ама такива, като за българите, с интервюта, въпросници. И само във Вашингтон да се явяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още