IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и НАТО: Категорично осъждаме действията на Русия

Признаването на независимостта на Донецк и Луганск предизвика незабавни реакции от лидерите

22:43 | 21.02.22 г. 26
<p>
	Урсула фон дер Лайен. Valeria Mongelli/BloombergСнимка:&nbsp;</p>

Урсула фон дер Лайен. Valeria Mongelli/BloombergСнимка: 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен „най-категорично осъждат“ решението на руския президент Владимир Путин да признае независимостта на Донецката и Луганската народна република, съобщават от пресслужбата на Европейския съвет.

След изявлението си руският държавен глава подписа укази за независимостта на двете области, както и договори за взаимопомощ и сътрудничество с лидерите на ДНР и ЛНР Денис Пушилин и Леонид Пасечник.

По думите на Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен тази стъпка е „грубо нарушение на международното право, както и на Минските споразумения“.

Както Европейският съюз предупреди многократно, блокът ще реагира като наложи санкции на „замесените в това незаконно действие“.

„Съюзът потвърждава своята непоколебима подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници“, гласи общото изявление на двамата.

Действията на руския държавен глава предизвикаха и други реакции веднага след речта му.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че решението на Путин допълнително подкопава суверенитета и териториалната цялост на Украйна, вреди на усилията за разрешаване на конфликта и нарушава Минските споразумения, по които Русия е страна.

„През 2015 г. Съветът за сигурност на ООН, който включва Русия, потвърди пълното си уважение към суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна. Донецк и Луганск са част от Украйна“, обяви той.

По думите му Москва продължава да подхранва конфликта в Източна Украйна, като предоставя финансова и военна подкрепа на сепаратистите.

„Освен това се опитва да създаде претекст да нахлуе отново в Украйна“, коментира Столтенберг. Той обяви, че съюзниците настояват Русия най-категорично да избере пътя на дипломацията. 

Германският канцлер Олаф Шолц също осъди решението на Путин да признае независимостта на териториите. От своя страна, британският премиер Борис Джонсън нарече случилото се „лоша поличба“ и „явно нарушаване“ на суверенитета и целостта на Украйна, пише Bloomberg.

Лидерите на балтийските държави, които са членки на НАТО и ЕС, призоваха блока да действа и поискаха „строги санкции“ срещу Русия.

Латвийският министър на външните работи Едгарс Рикевич написа в Twitter, че речта на Путин е „демонстрация на империализъм и шовинизъм“. 

Българският премиер Кирил Петков изрази позицията си в Twitter. Той посочи, че осъжда решението на Путин по отношение на Донецк и Луганск.

„Продължаваме да поддържаме териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници“, написа той.

„Международното право трябва да се спазва“, допълни премиерът. По думите му Европейският съюз е обединен в защитата му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

26
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 2 години
"ЕС и НАТО: Категорично осъждаме действията на РусияПризнаването на независимостта на Донецк и Луганск предизвика незабавни реакции от лидерите".ЕС и НАТО, предизвикаха този сблъсък, сега тръгнали да "критикуват". Съжалявам, момчета, сбъркали сте адреса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Елементарен лоен плондир, това ли са ти "доказателствата", бе, писането на пyттювските *** някъде? С всеки изминал ден ставаш все по жалък, комплексиран неудачнико.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ми да вземете да върнете изконно финската, изконно китайската, изконно германската, изконно японската и тн. изконни територии? Или "изконно" само можете да крадете? Империя на злото, пак ще рухне, но тоя път ще получи среден пръст от белия свят, да ви разцепват там Китай и феновете на алаха от Урал и Кавказ и това е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Тази "земя на хохлите", както и много друга е изконно руска. Подари им я Ленин. Имат много подаръци от руският император и от Сталин. Самите те имат немного около Киев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 2
mechka 429
преди 2 години
Скудоумният ЕС осъждал. БравоА лумпенът ще си смени или мести крачолите щото ЕС го осъждал.И на Гешев каскетът се клати но не пада.Като гледам по-скоро тръгна да пада правителството с тези протести в последно време....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 4
evlogi
преди 2 години
Тука сте се събрали доста себеподобни.АКо искаш, ти отвори и погледни тук:https://***.mediapool.bg/putin-izprati-ruski-voiski-v-donbas-sled-kato-prizna-nezavisimostta-mu-obnovena-news332481.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 7
Императорът
преди 2 години
Ами отвори и погледни !!! Не е трудно. В Судетите не съм чул чехите да са избивали немците. Самата Украйна отказва да спазва Минските споразумения, заплашва със силови действия и предприе силови действия !!! Какво искаш, Русия да гледа безропотно как избиват руснаци ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 7
evlogi
преди 2 години
Даже около 95%.Ти си бил много зле бе човек.Не знаех,че ситуацията била толкова сериозна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 6
evlogi
преди 2 години
Ей така Хитлер преди време действаше със Судетите..Коя ще е следващата стъпка сега?Аншлус със Беларус?И после?Полша може би?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 6
Императорът
преди 2 години
Ти осъждаш, неадекватна смешнице, но европейските народи осъждат ВАС !!! Явно пак трябва да копи-пейстна това, което вчера написах: Влязох в страницата на европерламента - заседанието им по повод "руската заплаха" от 17.02. Не съм слушал какво плямпат - просто ПРОЧЕТОХ КОМЕНТАРИТЕ на хората отдолу. Много скоро ситуацията ще стане страшна, но не за Русия, камо ли за Путин. Ще стане страшна за наглата клика, заграбила властта над европейските народи. Защото коментарите показват недвусмислена подкрепа за РУСИЯ. Да не казвам 100%, но със сигурност над 80%, да не кажа и 90%. Такива "герои" русофоби и подлoги на байдън като ватенката, стоенчик, Кухаов и сие не видях !!! Подкрепа за самообявилия се европейски "елит" - НУЛА !!! Подкрепа за арогантните САЩ - НУЛА !!! Ако ЕС тръгне на самоубийствени санкции срещу Русия, които ще сринат и без това топящия се стандарт на ЕС, Путин въобще не е нужно нищо да прави... САМИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ ще пометат самозабравилите се свои политици !!! Ето, насладете се: h-tt-ps:/-/-fb.wa-tch/bjF2uIhFgJ/ само махнете тиренцата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още