IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може и да се откаже от Енергийната харта?

Текстовете в документа трябва да бъдат в пълно съзвучие с Парижкото споразумение за климата, настояват в общността

15:42 | 16.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия (ЕК) се подготвя да предложи промени в Енергийната харта, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Причината е растящото недоволство на редица европейски държави по предвидените в документа правила и опасенията, че тя може да попречи на изпълнението на климатичните цели.

Ако общността не успее да постигне съгласие по промените, то може да се стигне и до излизане на ЕС от споразумението.

Енергийната харта беше подписана през 1994 година и целта на този международен акт е защитата на инвестициите в енергийната сфера. Но в настоящия момент текстовете могат да ограничат действията за климата, особено що се отнася до спирането на въглищни мощности.

Преди месец германската компания RWE например заведе дело срещу нидерландското правителство във връзка с плановете за отказ от въглища и поиска компенсация от 1,4 млрд. евро за предсрочния отказ от експлоатацията на инсталациите си в страната.

Ройтерс отбелязва, че подписалите Хартата ще се срещнат през март, за да дискутират възможности за промяна на документа. Подобни срещи имаше и през 2020 г., но на три пъти участниците не постигнаха съгласие.

По тази причина и в Испания например вече призовават ЕС да излезе от Хартата, ако не бъдат постигнати очакваните промени, които да гарантират и изпълнението на заложените климатични цели.

През уикенда испанският енергиен министър Тереза Рибера написа в своя акаунт в Twitter, че Хартата трябва да бъде в пълно съзвучие с Парижкото споразумение за климата, в противен случай ЕС трябва да се откаже от документа.

Подобни са настроенията и във Франция и Люксембург. Париж настояват ЕС да се изтегли от споразумението, ако до края на годината не бъдат постигнати промените, за които общността настоява. Преди месец от Люксембруг пък са изпратили писмо до Комисията, с което които настояват Брюксел да спре да защитава инвестициите във въглища. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още