IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС не е изпълнил целите си за ваксинация срещу Covid към края на март

Страните в блока напредват твърде различно с процеса

11:25 | 06.04.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andre Malerba/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andre Malerba/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) не успя да постигне целта си да ваксинира най-малко 80 процента от възрастните хора над 80 години и 80 процента от здравните специалисти срещу Covid-19 до края на март.

Данните, публикувани от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията, показват, че ваксинациите се ускоряват в много страни членки, но въпреки това заложените цели не са достигнати, пише онлайн изданието EUObserver.com.

През първото тримесечие на 2021 г. страните членки са получили общо 107 млн. дози ваксини, от които 89 млн. са приложени.

Към петък (2 април) първа доза ваксина са получили близо 57% от хората на възраст над 80 години, а две дози – 30% (данните са за 23 държави членки).

Статистиката сочи, че една доза ваксина имат поставена 63% от здравните работници, а две дози – 50%, като данните са само за 11 докладващи държави.

Унгария оглавява състезанието за ваксинация срещу коронавирус в ЕС благодарение на стратегия, която включва одобрените от ЕС ваксини, както и закупуването на разработени от Русия и Китай ваксини. Почти всички здравни работници (99 процента) в Унгария са получили и двете необходими дози, според агенцията на ЕС.

Освен това Румъния, Испания, Естония и Ирландия са ваксинирали напълно над 60 процента от своите лекари и медицински сестри.

Миналата седмица италианското правителство обяви, че всички здравни специалисти трябва да се ваксинират срещу Covid-19. При отказ може да им бъде блокирана заплатата за 1 година. Решението идва, след като бяха установени случаи на клъстери от заразени в болници, където персоналът е отказал да получи ваксина.

Междувременно Малта и Дания водят ЕС по отношение на ваксинациите на възрастни хора – над 50 на сто от хората над 80 години и в двете страни са напълно ваксинирани.

Според последните оценки, изтекли в Bloomberg миналата седмица, само 55 процента от населението на ЕС ще бъде ваксинирано до края на юни.

Данните показват и значителни различия между държавите от блока. Малта очаква да има ваксинирани 93,1% от населението си до края на второто тримесечие, а Дания прогнозира за 79,8%.

Няколко държави членки, чиято стратегия за ваксиниране силно разчита на AstraZeneca, изостават.

Посланиците на ЕС се споразумяха миналия четвъртък за механизъм за "солидарност", който ще позволи на всички държави от блока да ваксинират поне 45 процента от населението си до края на юни. В резултат на това Естония, Латвия, Хърватия, Словакия и България ще получат 2,85 млн. дози от допълнителните 10 млн. ваксини Pfizer/BioNtech, които ЕС ще получи.

Очаква се Австрия, която критикува все повече системата за разпространение на ваксини в блока, да ваксинира повече от половината от населението си до средата на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още