IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще опита да получи повече газ от Азербайджан?

Брюксел се опитва да намери алтернативи, ако доставките на газ от Русия бъдат прекратени

19:18 | 28.01.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Европейския съюз (ЕС) ще преговаря с Азербайджан за повече газ в очакване на ескалация на напрежението между Русия и Украйна, пише Financial Times. Според изданието Европа ще наложи санкции срещу "Северен поток 2" при подобно развитие на ситуацията и като цяло се подготвя за спиране на доставките на руски природен газ в отговор.

FT посочва, че през следващата седмица енергийният комисар Кадри Симсон ще бъде в Баку и ще преговаря за увеличаване на доставките от "Шах Дениз ІІ" през Трансадриатическия газопровод (TAP).

В седмичната програма на комисарите, публикувана на сайта на Европейската комисия, действително е предвидено посещение на комисаря по енергетика в столицата на Азербайджан. То ще се състои на 4 февруари и е по повод 8-та министерска среща за Южния газов коридор, от който е част и TAP.

Газът от Азербайджан влиза в Европа през Трансанадолския газопровод (TANAP), след това през територията на Гърция до Италия. Капацитетът му е 10 млрд. куб. метра годишно. Акционери в ТАР са азербайджанската държавна компания SOCAR (20%), италианската Snam (20%), белгийската Fluxys (19%), испанската Enagas (16%) и швейцарската Axpo (5%). 

България също получава договорения газ от Азербайджан през ТАР и отклонението IGB. Докато неговото строителство не бъде финализирано, потоците влизат през алтернативна точка - съществуващата Кулата-Сидирокастро, но в намален обем.

На този етап в "Булгаргаз" не виждат поводи за притеснение и преди ден директорът на дружеството Николай Павлов коментира, че има уверението на "Газпром Експорт", че доставките за България и региона няма да бъдат преустановени.

В краткосрочен период ЕС може да разчита и на доставки от втечнен газ от няколко източника, коментират анализатори.

В Германия доскоро не се коментираше възможността "Северен поток 2" да бъде жертван заради напрежението с Русия. Новото правителство обаче промени курса и външният министър Аналена Бербок вече е категорична, че всички опции, дори и газопроводът, вече се обсъждат в случай на ескалация на напрежението между Русия и Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
data
преди 2 години
Абе да ти кажа германците убиха навремето Набуко , сега да ходят да се дупят където искат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Нали сме съюзници?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
И защо биете чело на тия туркоезични иранци (азери)? Ударете едно чело в земята на САЩ. Само преди година се канеше да залее целият свят със шистаци? Ко станаа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още