IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС заплаши САЩ с ответни мерки срещу новите мита на Тръмп

Според Сесилия Малмстрьом ЕК и страните членки обсъждат различни варианти за отговор

13:04 | 02.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейският съюз предупреди за възможни ответни мерки, ако плановете за нови мита на американският президент Доналд Тръмп по отношение на стоманата и алуминия влязат в сила и за Европа.

Тръмп заяви в четвъртък, че увеличението на налозите със съответно 25% и 10% ще бъде официално обявено следващата седмица, въпреки че по-късно представители на Белия дом заявиха, че някои подробности все още трябва да бъдат изгладени.

По време на изказване от Сингапур европейският комисар по въпросите на търговията Сесилия Малмстьом посочи, че всеки един ход от страна на САЩ, който потенциално може да навреди на Европа, ще бъде „дълбоко несправедлив“, съобщи агенция Ройтерс. 

„Обсъждаме различни мерки, сред които и да поставим въпроса пред Световната търговска организация – сами или с наши партньори, които също са засегнати, или предпазни и възможни ответни мерки“, заяви тя.

По думите ѝ това са нещата, които се обсъждат в Европейската комисия, както и между държавите членки. Тя обаче уточни, че никакви действия няма да бъдат обявени докато не стане ясен пълният обхват на митата.

Остра позиция по отношение на американските планове зае и германският министър на външните работи Зигмар Габриел, който посочи, че е „изключително разтревожен“ относно възможността за нови налози.

„Надявам се, че президентът Тръмп ще преосмисли решението си“, каза той в интервю и допълни, че Берлин трябва да направи всичко възможно, за да избегне международна търговска война.

По думите му ЕС трябва да реагира решително на митата, които според него застрашават хиляди работни места.

По-рано в петък австралийският министър на търговията също предупреди, че плановете на Вашингтон създават риск от ответни мерки и могат да струват работни места. От своя страна властите в Китай пък прогнозираха възможна вреда върху търговията, ако и други страни последват примера на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още