IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврокомисията даде Германия на съд заради дискриминационни пътни такси

Предвидено е те да се събират само от автомобили с чуждестранна регистрация

16:20 | 29.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия даде Германия на съд заради приемането на закон, който предвижда въвеждането на пътна такса в страната, която ощетява чуждестранните превозвачи.

Според Брюксел така, както е приет законът, той ще се прилага само срещу автомобили и камиони с чуждестранна регистрация, докато тези с германски номера практически няма да плащат нищо. Формално пътната такса е записана като всеобща, но превозните средства с германска регистрация ще получават приспадане на данъците в размера на пътната такса.

Решението е взето след 2 години кореспонденция между Брюксел и Берлин. 

Според Европейската комисия Германия нарушава европейското право, което дава равни права на всички европейски граждани независимо от тяхната националност и гарантира свободното движение на хора и товари. 

След като е била алармирана от превозвачите Еврокомисията реагира и на предвидените в закона нови винетки. Тези, които са със срок под една година и се купуват основно от транзитно преминаващите, според Брюксел са твърде високи и в някои случаи неотговарящи на разходите за поддръжка на германските пътища.

Законът е приет от Бундестага през юни 2015 г., но още не е влязъл в сила.

Европейският съюз на превозвачите атакува Комисията преди 2 години с доказателства, че автомобилният транспорт ще стане нерентабилен, особено в съседните на Германия държави, ако таксата се въведе, тъй като страната е част от маршрутите на товарните превозни средства от редица направления.

В момента движението по магистралите в Германия е безплатно за автомобилите с чужда регистрация, а тези с местни номера плащат за поддръжката на пътната мрежа годишен пътен данък.

Това е вторият път, в който Еврокомисията съди Берлин заради пътните такси.

През 1990 г. европейският съд обяви за незакономерни плановете на властите да обложат чуждестранните автомобили и законът беше оттеглен.

Европейското право позволява на страните членки сами да решават дали да облагат камионите и леките коли, но, ако такива такси бъдат въведени, то те трябва да са еднакви за превозните средства с местна регистрация и за тези, които имат номера от друга страна членка на ЕС.

Предпочитаният подход от Брюксел по отношение на пътните такси е те да не бъдат еднакви за всички участници на пътя и обвързани с времето, а да зависят от изминатото разстояние.

Четете още в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още