IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският съвет предлага Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК

Кристин Лагард заменя Марио Драги на поста управител на Европейската централна банка

20:30 | 02.07.19 г.
<p>
	Урсула фон дер Лайен.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Урсула фон дер Лайен. Снимка: Ройтерс

Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен беше предложена от Европейския съвет за председател на Европейската комисия, като тя може да замени на този пост Жан-Клод Юнкер, съобщава Ройтерс. 

Това предложение подлежи на утвърждаване от Европейския парламент с мнозинство от 376 гласа.

Ръководството на Европейския съвет да бъде поето от служебния премиер на Белгия Шарл Мишел.

Предвижда се върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността да бъде испанският външен министър Жозеп Борел.

Предлага се ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард да поеме председателството на Европейската централна банка.

За заместник-председатели на ЕК са посочени Франс Тимерманс, Маргрете Вестагер и Марош Шефчович.

Това е третият ден на преговори в Брюксел, който слагат край на дилемата около намирането на наследници на Жан-Клод Юнкер, Марио Драги, Доналд Туск и Федерика Могерини.

По-рано днес българският премиер Бойко Борисов заяви, че би подкрепил Кристалина Георгиева за председател на Европейската комисия, но за момента тя не получава достатъчно подкрепа от другите лидери.

Предложената от Европейския съвет Фон дер Лайен е родена 8 октомври 1958 година. Говори свободно френски и английски език, като заема поста на министър на отбраната в Германия от 2013 г.

Мандатът ѝ бе белязан от скандали за присъждане на договори за обществени поръчки, от случаи на крайнодесен екстремизъм в германската армия, от критики за пропуските в бойната готовност на въоръжените сили и от сблъсъка между два бойни самолета „Юрофайтър“ миналия месец, при който един пилот загина.

Фон дер Лайен влиза в политиката на 42 години след кариера в медицината. Тя е гинеколог.

Германката е майка на 7 деца. Родена е в Белгия, живяла е във Великобритания и САЩ, заобиколена от политици. Баща ѝ Ернст Албрехт е бил премиер на провинция Долна Саксония от 1976 г. до 1990 година. Тя учи в Лондонското висше училище по икономика от 1977 г. до 1980 г., но под псевдонима Роуз Ладсън, защото се притеснявала, че може да бъде обект на атаки като дъщеря на влиятелен политик. После се захваща с медицина и завършва Хановерския медицински университет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още