IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските лидери подкрепиха начало на диалога с Тирана и Скопие през 2019 г.

Позицията затвърждава компромиса сред европейските правителства за перспективите пред западнобалканските страни

17:07 | 29.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Лидерите на Европейския съюз се съгласиха да бъдат започнати предприсъединителните преговори с Македония и Албания до края на 2019 г., но при условие, че и двете страни покажат необходимия напредък по отношение на съдебните и антикорупционни реформи.

В изявление на Европейския съвет от този петък се посочва, че е било прието решението на европейските министри от вторник да бъде преразгледан напредъкът на двете държави през юни 2019 г. и преговорите да започнат до края годината, съобщава Ройтерс.

Макар по време на двудневната среща на лидерите да не е имало обсъждания по темата, изявлението затвърждава компромиса сред европейските правителства за западнобалканските страни, но и подчертава необходимостта от реформи преди началото на процеса.

Франция и Холандия са основните страни, които настояват за допълнително развитие въпреки подкрепата на останалите 25 членки и Европейската комисия за зелена светлина за диалога със Скопие и Тирана.

Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия се надяват да се присъединят възможно най-скоро към ЕС, въпреки че пред почти всички от тях остават въпроси за решаване.

Съюзът вече води преговори със Сърбия и Черна гора. За Македония това бе невъзможно преди страната да реши спора за името си с Гърция. По-рано този месец обаче македонският премиер Зоран Заев и гръцкият му колега Алексис Ципрас постигнаха разбирателство и се обединиха около името Северна Македония.

Страната, както и Албания, която е членка на НАТО, получиха и подкрепата на Европейската комисия за започване на преговорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още