IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари са на червено на фона на понижаване на доходността

Volvo отчете срив с 8,5%, след като JPMorgan намали целевата си цена, на върха в Европа е италианският Atlantia с ръст от 7% след оферта за придобиване

19:42 | 07.04.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейските пазари са на червено на фона на понижаване на доходността

Войната в Украйна с нейното отрицателно въздействие върху икономиката понастоящем не позволява продължително възстановяване на европейските фондови пазари.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи с понижение от 0,25 %, докато доходността по американските държавни ценни книжа се понижи от многогодишните върхове след четири дни на покачване. Акциите на петролните и газовите компании загубиха 1,9%, докато книжата на здравните компании се повишиха с 1,4%. В Лондон местният FTSE 100 загуби 0,45%, в Германия Dax е надолу с 0,52% за деня, а в Париж CAC 40 приключи сесията със спад от 0,57%.

Рисковете от стагфлация, т.е. отслабена икономика с нарастваща инфлация, се увеличават значително, пише икономистът Андрю Кенингам от Capital Economics. Независимо от икономическите щети, причинени от войната в Украйна, високата инфлация вероятно ще накара Европейската централна банка (ЕЦБ) да започне да затяга паричната си политика по-бързо, отколкото е заложено на пазара в момента, прогнозира той, цитиран от dpa-AFX.

Централните в САЩ също действат по-бързо. Протоколът от последното заседание на ФЕД от предишния ден показа, че централната банка се стреми към бързо намаляване на общия си баланс. Тя иска да остави облигации на стойност до 95 млрд. щатски долара да изтичат всеки месец, без да купува нови. В случай на по-строга парична политика с повишаващи се лихвени проценти условията за инвестиции в акции ще се влошат, тъй като тогава другите класове активи отново ще станат по-привлекателни.

В сряда европейският индекс на сините чипове затвори със спад от около 1,6%, тъй като ястребовите коментари* на двама политици от Фед засилиха очакванията, че централната банка ще започне по-агресивен процес на затягане.

Инвеститорите по целия свят също така следят последиците от строгия контрол на Covid-19 в Китай, който се бори с поредния ръст на случаите, което може да доведе до по-нататъшно нарушаване на глобалните вериги за доставки. Те очакват и подробности за новия кръг от западни санкции срещу Русия, след като се появиха доказателства за потенциални военни престъпления в Украйна.

Външните министри на НАТО се събраха в сряда в Брюксел на двудневна среща, за да разгледат инвазията на Русия в Украйна и да решат каква ще е реакцията на международната организация.

Уил Хобс, главен инвестиционен директор в Barclays Wealth, заяви пред CNBC в четвъртък, че инвеститорите трябва да избягват „да се взират в потенциалните икономически катастрофи по пътя напред", а вместо това да разглеждат цялостния спектър от вероятности.

„Настроенията сега не осигуряват толкова голям резерв, колкото преди няколко седмици, но все пак балансът на вероятностите се накланя малко нагоре по отношение на акциите", каза Хобс. „За нас най-важното е, че световната икономика има значителна инерция, навлизайки в следващия труден период, и това вероятно не бива да се омаловажава за акциите“.

Новини имаше и на корпоративния фронт. Shell обяви, че ще отпише между 4 и 5 млрд. долара от стойността на активите си, след като се изтегли от Русия след безпрецедентната инвазия на страната в Украйна. Акциите понижиха цените си с 2,13 на сто до 1086,00 евро.

В четвъртък сутринта Credit Suisse публикува отново своите досегашни финансови резултати, за да отрази новата си структура на отчитане на подразделенията, която беше обявена през ноември. Книжата поевтиняха леко с 0,95% до 7,13 евро.

Що се отнася до индивидуалното движение на цените на акциите в Европа, шведският производител на автомобили Volvo отчете срив с 8,5%, след като JPMorgan намали целевата си цена.

В горната част на индекса се озова италианският оператор на пътища и летища Atlantia с ръст от близо 7%, след като Global Infrastructure Partners и Brookfield Infrastructure обявиха, че са отправили възможна оферта за поглъщане на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
А руският пазар - 6% нагоре. Та кой всъщност санкционира урсулата и клиkата и?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още