IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция открива най-големия соларен плаващ парк в Европа

Годишната продукция на инсталацията ще бъде достатъчна за захранване на 4 733 домакинства, като се спестяват 1 096 тона емисии на въглероден диоксид

15:30 | 19.10.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-мощната плаваща слънчева фотоволтаична инсталация в Европа бе открита в Южна Франция в петък (18 октомври), събитие, което бележи още един важен момент в развитието на слънчевата енергия, пише Euractiv.

Долината на Рона в Южна Франция е известна със своите хубави вина и прекрасна храна. Сега тя може да добави и слънчевата енергия към списъка си с атракции.

Проектът O'MEGA1 представлява соларна централа с капацитет от 17 мегавата (MW), разположена в Пиоленк, община в близосто до Оранж и Авиньон. 

Проектът е уникален по няколко причини. Като начало, соларният парк е най-големият в Европа, базиращ се на плаващата слънчева технология. Според конструкторите плаващата структура помага за намаляване на конфликтите около използването на земята, тъй като може да бъде инсталирана върху резервоари за питейна вода, промишлени басейни, заливни равнини или язовири.

Гражданска енергия

Но слънчевата централа също представлява своеобразна иновация по отношение на местната общност, тъй като гражданите са поканени да вземат участие в проекта. За първи път във Франция капиталът е отворен и за физически лица, които живеят наблизо.

„Днес, с откриването на най-голямата плаваща соларна централа в Европа, ние показваме, че борбата с изменението на климата изисква колективни усилия“, заявява Ерик Ското, председател и съосновател на Akuo Energy, разработчик на соларни фотоволтаици. „Целта на този подход е да насърчи гражданите да се включат във финансирането на енергийния преход, като използват заинтересованите страни в региона“, добавя той.

Етикет: „Зелено електричество с контролиран произход“

Иновативният аспект на проекта не спира дотук. Akuo Energy също си партнира с независим доставчик на електроенергия, Plüm Energie, за да разработи етикет „зелена електроенергия с контролиран произход“, който ще бъде първият по рода си във Франция.

„Тази оферта гарантира на бъдещите клиенти 100% възобновяема енергия, произведена изключително във Франция, като по този начин създава стойност в тази страна“, посочват от Акуо.

Работите по проекта O'MEGA1 стартира през 2014 г. на мястото на стара кариера, която бива превърната в езеро. В петък паркът официално бе открит в присъствието на френския министър на екологията Елизабет Борне.

Годишната продукция на централата ще бъде достатъчна за захранване на 4 733 домакинства, като се спестяват 1 096 тона емисии на въглероден диоксид.

 „Огромен“ потенциал

Това е мъничко в сравнение с 1500-те мегавата на офшорна вятърна централа като Hywind в Шотландия, която може да захранва до 1 милион домакинства. Но от бранша посочват, че безброй подобни проекти биха могли да видят светлината през следващите години.

„Пазарният потенциал за плаващите фотоволтаици е огромен, като скорошно проучване на Световната банка показа, че ако се използват само 1% от повърхностите на изкуствените резервоари, глобалният капацитет за плаващата слънчева енергия ще възлиза на 400 GW“, споделя Валбурга Хеметсбергер, изпълнителен директор SolarPower Europe. „Плаващите соларни централи са иновативен и доказан пазарен сектор, която бързо се разширява и представлява перфектно решение за страни с ограничени или недостатъчно използвани сухопътни площи“, добавя тя пред Euractiv.

Във Франция потенциалът на плаващата слънчева енергия се изчислява на 20 гигавата (GW), разпределени върху потенциални 1300 обекта - предимно стари индустриални зони, водноелектрически язовири и водохранилища.

„За нас има достатъчен потенциал да развием технологията и да я възпроизведем в индустриален мащаб“, посочва Александра Зомбщай, директор „Външни отношения“ в Akuo.

В Европа вече са в ход няколко проекта. В Белгия фламандското правителство обяви през януари шест плаващи фотоволтаични проекта с обща стойност 11,1 MW. В Португалия се разработват планове за хибриден хидро-соларен проект, който включва инсталиране на плаващи слънчеви панели върху резервоар за допълване на съществуваща водна централа.

Според Хеметсбергер „има възможност за соларни мощности с тераватен капацитет и ние сме сигурни, че през следващите години много проекти ще последват примера на Акуо“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 4 години
идеята с плуващите фотоволтаични централи е свежа и добра . в япония и витнам залагат доста на тях . много са полезни в места където земята е кът . недостатък е по-вискоката цена спрямо стационарните или покривните , защото все пак трябва да са защитени от водата . все пак си мисля , че не трябва да се разполагат във вододайни зони ... колкото и да твърдят , че са безопасни , има токсични материали в тях ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още