IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Французите се уморяват от Макрон по-бързо, отколкото от Оланд

Френският президент е по-непопулярен на този етап от мандата си от предшественика си Франсоа Оланд

16:08 | 04.09.18 г. 3
<p>
	Франският президент Еманюел Макрон.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Франският президент Еманюел Макрон. Снимка: Ройтерс

Поредният спад на рейтинга на френския президент Еманюел Макрон в обществените допитвания означава, че сега френският лидер е по-малко популярен от предшественика си Франсоа Оланд на същия етап от мандата му, предава Bloomberg.

Одобрението за Макрон е намаляло с десет пункта до 31%, показва допитване на Ifop по поръчка на списание Paris Match и Sud Radio, публикувано във вторник. На същия етап рейтингът на Оланд е бил 32%, а той се превърна в най-непопулярния президент в историята на страната.

След малко над 15 месеца на поста си Макрон се опитва да пребори усещането сред избирателите, че е далеч от проблемите им. Повечето от анкетираните заявили, че той не води добра икономическа политика и няма добра визия за страната, а 78% са казали, че не е наясно с притесненията на французите.

„Промяната [в оценките] показва как е минало лятото му. Това е ужасяващо връщане на работа за Макрон“, казва Фредерик Даби, ръководител на отдел „Допитвания“ в Ifop.

Френският президент е най-малко популярен сред младите избиратели, като 72 на сто от участниците в допитването на възраст между 18 и 24 години не го одобряват. Ifop е осъществила анкетата сред 1015 души в интернет на 30 и 31 август. Макрон Макрон

40-годишният френски президент излезе в отпуск, разтърсен от скандал със свой охранител, и се завърна на фона на поредица от лоши новини за икономиката и дневния му ред с реформи.

Миналата седмица министърът на енергетиката и околната среда Никола Юло подаде оставка по време на радио предаване, излъчвано на живо, като се оплака от липсата на амбиция от страна на правителството. Дни наред администрацията му не успява да изясни дали смята да прокара промените в начина на изплащане на данъка върху доходите.

Макрон ще проведе среща с министъра по бюджета и премиера във вторник, за да намерят решение за данъчната реформа. Планът беше иницииран от Оланд и продължен от Макрон.

Вътрешният дневен ред на Макрон ще бъде доминиран от редица реформи в идните месеци, като плановете му за пенсионната система вероятно ще предизвикат ново недоволство. Мнозинството французи смятат, че икономическата политика на Макрон няма да окаже положително въздействие дори до края на мандата му през 2022 г., показа отделно допитване на Iflop, публикувано в неделя във вестник Journal du Dimanche.

Политическите сътресения за Макрон също не са приключили. Министърът на спорта Лаура Флесел, която е олимпийска шампионка по фехтовка, подаде оставка във вторник.

Правителството определи Франсоа дьо Рюжи, председател на долната камара на парламента, за нов министър на енергетиката и околната среда, а Роксана Марасинеану, която е бивша плувкиня, ще бъде новият министър на спорта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 13.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още