IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френската Total придобива Maersk Oil за 7,45 млрд. долара

Според петролния гигант това ще повиши печалбата и паричните му потоци и ще увеличи перспективите пред дивидентите

12:27 | 21.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролната компания Total придобива Maersk Oil за 7,45 млрд. долара в сделка, която според френския гигант ще повиши печалбата и паричните му потоци и ще увеличи перспективите му пред дивидентите, съобщава Ройтерс.

Датската компания AP Moller Maersk продава подразделението си Maersk Oil на Total, за да се фокусира върху други дейности, включително бизнеса си с морски превози.

Съгласно сделката AP Moller Maersk ще получи 4,95 млрд. долара под формата на акции в Total, а френската компания ще поеме 2,5 млрд. долара от дълга на Maersk Oil.

Maersk заяви, че планира да изплати „значителна част от стойността на получените акции от Total” на акционерите през 2018 и 2019 г. под формата на извънреден дивидент, обратно изкупуване или разпределение на акциите в Total.

Най-големите петролни компании в света отново търсят цели за придобиване през последната година, подкрепени от признаците за възстановяване на пазара на петрол.

Продажбата се реализира, докато Maersk преминава през огромно преструктуриране, за да се фокусира върху транспортния си и логистичен бизнес, и отделя енергийните си операции заради спада на печалбата.

„Тази сделка веднага ще увеличи както паричния поток, така и печалбата на акция и ще подкрепи допълнително растежа през следващите години“, казва главният изпълнителен директор на Total Патрик Пуян в изявление.

„Тя съответства на нашата обявена стратегия да се възползваме от текущите пазарни условия и от силния ни счетоводен баланс, за да добавим нови ресурси при привлекателни условия“, добавя той.

Акциите на AP Moller Maersk поскъпнаха с 4,3% в ранната търговия, а на Total поевтиняха с 0,5%.

Total заяви, че се очаква придобиването да доведе до синергии за над 400 млн. долара годишно.

Total и норвежката Statoil засилиха участията си в доходоносни дълбоководни нефтени находища в Бразилия, а ExxonMobil Corp купи активи в Папуа Нова Гвинея, за да отговори на азиатското търсене на втечнен природен газ.

През юли Total заяви още, че ще инвестира 3,5 млрд. долара през следващите пет години в крайбрежното петролно поле Ал-Шахийн в Катар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още