IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" чака България, за да финализира "Турски поток"

Проектът се бави с половин година, Сърбия вече е приключила строителството на своята територия, пише Интерфакс

12:04 | 07.10.20 г. 12
<p>
	<em>Снимка: TurkStream</em></p>

Снимка: TurkStream

Проектът "Турски поток" ще бъде забавен с половин година и ще бъде финализиран към края на 2020 година, според обещанията на България, пише в меморандум за нова емисия еврооблигации руският газов гигант "Газпром". Строителството на газопровода трябваше да бъде приключено през първото полугодие на 2020 година, напомня "Интерфакс".

Според агенцията причината за това забавяне е именно България, която още не е финализирала своя участък от трасето. Страната ни трябва да положи 474 км тръби с диаметър 1200 м от границата с Турция до Сърбия. Стойността на проекта е 1,1 млрд. евро без ДДС.

Интерфакс припомня, че Сърбия вече е приключила със строителството на газопровода на своя територия и очаква да потече руския природен газ.

"Ако през 2020 година забавянето на всички срокове в договорите могат да се свържат с пандемията, то през 2019 година работата не можа да започне заради спорове между строителите", твърди изданието по повод ситуацията около проекта у нас. Припомнят се споровете около търга, отстраняването от процедурата на изпълнителя Arkad, както и последващото му връщане след решение на съда.

Междувременно България направи необходимите промени, така че да получава газ за собствени нужди по "Турски поток", допълва Интерфакс.

Руското издание РБК пък насочва вниманието към възможните проблеми с доставките на природен газ за Европа заради протестите в Беларус. Този проблем също е описан сред рисковете за компанията в меморандума за новата емисия еврооблигации на "Газпром".

В документа е записано, че политическата нестабилност в региона може да прекъсне производствени процеси и договорни задължения. Към началото на септември Беларус дължеше 328 млн. долара на "Газпром", коментира тогава енергийният министър на Русия Александър Новак. Очакваше се тези задължения да бъдат изчистени през септември, допълва още РБК.

"Газпром" транзитира газ за Европа (основен ползвател е Германия) през територията на Беларус чрез газопровода "Ямал", чийто капацитет е 33 млрд. куб. метра.

В документацията около издаването на емисии еврооблигации стандартно се описват всякакви рискове за компанията, коментират от Газпромбанк пред РБК. Банката е част от структурата на "Газпром" и ще бъде един от организаторите на емисията. Според тях този раздел с информация е до голяма степен формален и е обичайна практика в него да се вписват максимален кръг от рискове, които могат да окажат негативен ефект върху компанията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 1
red6
преди 3 години
Последно сега - това нали уж беше Балкански поток, рашките що му викат Турски? И тоя банкянски *** можеше поне да сложи разклонения в северозапада, хем да пусне и там газчица, хем да си позамаже очите. Ама му е толкова акъла. Отделно, ако бе умен - можеше да сложи макс 50% резервиран за газпром капацитет. И после да свърже с Греците. Семпла Банкянска Тиква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 0
Hahoto2
преди 3 години
"царят остаря". я си представи следващия цар да е някой православен Ердоган с амбиции. Мамата си джасало може да стане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Днес прочетох интересна констатация в рускат преса : "царят остаря". Няма какво да слaга и той вече Михале.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
тва с Полша нема ги огрее то ясно, но за нашия мое и да остане с 3 или 4 големи ако даде напред кат предишните и самоледи да видим към 2035та тагай мое се откупи за още един мандат при госпожа Мустафа ... :)) Ама ако не опрай тръбата Джуджаро ше му го сложи на Боце - гаранте !!! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 5
Zlato
преди 3 години
Определено руските газови тръби почват да навлизат надълбоко изотзадзе на ЕС. Дали Путин се е и надявал, че две руски тръби ще разбият ЕС или това си се случва по естествен път?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
Даже и кюрдкaта Мустафа е наясно, че Баце е пътник и даже искадрила Ф-35 няма да го спаси. Приказките за нови осем Ф-16 са само за мили очи, но ........ кралят е мъртъв, да живея краля. Турски също е неспасяем, даже и САЩ да не си мръднат пръста. ЕК няма да остави на газпром повече от 50% от тръбата. А глобата за това че не сме спазили евр. законодателство, ще е огромна. След като Полша прибра от газпром 1 500 000 000$, сега им иска 7 600 000 000$. Апетита идва с яденето. А ние с турски ще лапаме мухите(дано не и нещо друго).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
0pk
преди 3 години
Tръби с диаметър 1200 м не е шега работа ей! Надали ще сварим в срок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
а проблема Боце да остане на власт и тръбата на Газпром да е готова се решава с още самоледи Ф16 нали Стоене ?? Щот иначе правителството доле и от тия с тръбите и от тия със самоледите .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
усещам че протестите за "мутри вън" и прочее ше се увеличат .... Тез искат тръбата да е готова, а американката Мустафа иска точно обратното .... не му завиждам на Боце ама ич даже .... Serafimata горката само пише за мутрата Боко да дадял остаФка ама ако тя беше на негово място щях да я питам как ше реши тоя проблем .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 3 години
Цяла Европа се бъзиka с газпром, някой у нас и прави метани. Ето и днешен пример : " МОСКВА, 7 окт РИА Новости. "Газпром" принципиально не согласен с позицией польского антимонопольного регулятора UOKiK в отношении "Северного потока 2".Ранее UOKiK оштрафовал российскую компанию на 7,6 миллиарда долларов, а европейских партнеров проекта на общую сумму 61 миллион долларов. В Варшаве также заявили, что европейцы обязаны в течение 30 дней разорвать соглашения о финансировании строительства газопровода."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още