IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" прехвърли акциите си от "Северен поток 2" на дъщерна компания

Съветът на директорите на газовия гигант одобри инвестиционна програма на стойност почти 1 трилион рубли за 2021 година

14:04 | 23.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: &quot;Газпром&quot;</em></p>

Снимка: "Газпром"

"Газпром" е прехвърлил акциите си от проектната компания Nord Stream 2, натоварена с изграждането на едноименния газопровод, на дъщерната компания "Газпром Международни проекти", става ясно от съобщение на газовия холдинг, цитирано от ТАСС.

"Газпром" притежава 100% от капитала на "Газпром Международни проекти".

Nord Stream 2 AG беше създадена през зимата на 2017 година, като "Газпром" притежаваше директно 100% от капитала ѝ. Седалището на компанията е в швейцарския град Цуг. Основната ѝ дейност е изграждането и експлоатацията на "Северен поток 2", който да свърже Русия и Германия по дъното на Балтийско море.

В проекта финансови партньори са пет европейски компании - Engie, OMV, Royal Dutch Shell, Uniper и Wintershall.

Промяната в собствеността на компанията е била извършена на 22 декември, допълват от "Газпром".

Работата по строежа на газопровода беше възстановена на 11 декември след близо година пауза заради санкции от САЩ. На този етап Вашингтон санкционира собственици на кораби, които имат капацитет да строят морски газопроводи, а в последния военен бюджет са предвидени санкции и за застрахователни и сертифициращи компании.

Заради заплахата от санкции едва в края на 2020 година "Газпром" успя да възобнови строителството на "Северен поток 2". Очаква се работата в последния датски участък от трасето да започне в средата на януари 2021 година.

Междувременно Съветът на директорите на газовия гигант одобри инвестиционната програма през 2021 година. Предвидени са инвестиции в размер на 902 млрд. рубли (почти 12 млрд. долара), като акцентът през следващата година ще бъде развитието на газодобивните центрове на полуостров Ямал и в Източна Русия, както и строителството на проекта "Силата на Сибир".

В съобщението на "Газпром" е записано, че ще продължи работата по развитието на газопреносната система в Северозападните части на Русия, както и по проекти, които обезпечават пиковото потребление. Работата по "Северен поток 2" не е спомената изрично.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още