IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия изглежда охладнява към "Северен поток" 2

Поддръжник на проекта бяха социалдемократите, които излязоха в опозиция, пише Financial Times

09:27 | 09.11.17 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германската подкрепа за разширението на "Северен поток" олеква, пише Financial Times. Според изданието основният поддръжник на проекта в предишното правителство на Германия са били социалдемократите. След изборите през септември обаче те отказаха да правят нова коалиция с партията на Ангела Меркел и са в опозиция.

Според депутата Норберт Рютген, част от Христиандемократическата партия, новото правителство ще бъде по-критично към проекта.

Financial Times обръща внимание на връзката между социалдемократите и руските енергийни гиганти. През септември бившият канцлер Герхард Шрьодер стана председател на "Роснефт". Той е и председател на проектната компания Nord Stream 2, която трябва да реализира проекта за разширяването на съществуващия газопровод по дъното на Балтийско море.

В момента Берлин активно лобира за реализирането на "Северен поток" 2, като посочва, че 9,5 млрд. евро, каквато е цената на газопровода, ще донесе сигурност на доставките на природен газ в общността. Срещу проекта обаче се изправят държави от Източна Европа, чийто аргумент е, че той увеличи зависимостта на Европа от руски газ и ще разцепи блока.

Реализацията на "Северен поток" 2 беше поставена под заплаха от санкциите на САЩ срещу енергийния сектор на Русия. Вчера и Брюксел предложи да се затегнат правилата при реализацията на газопроводи под юрисдикцията на европейските държави.

В Германия изглеждат готови да се откажат от "Северен поток" 2 и по друга причина - засилване на връзките с Франция. Другите страни в ЕС ще започнат да се опасяват, че са "втора категория" членство, ако съюзът между Берлин и Париж укрепне, смята Рютген.

Отказ от "Северен поток" 2 може да успокои подобни притеснения, обяснява още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
Темата за газТА наистина е анахронизъм в нашия свят, но във вашия, из турските махали, си е съвсем актуална - нали с нея си светите вечер....... А темата за газа ще я видим колко е анахронизъм през януари... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 6 години
Mavi Gъz, аз съм човек който изисква уважение. Обръщай се към мен с пълното ми име, Сюлейман Великолепни. PS Темата за газта е архаизъм. Не вълнува никого. 2019 идва а ни СП-2, ни Силата на Сибир, ни Турски до 63 млр кубика. Та така Mavi Gъz, големия шлем се превърна във валат за противника. Хихихихи.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
"В Германия изглеждат готови да се откажат от "Северен поток" 2 и по друга причина - засилване на връзките с Франция"Анджък де - Германия може да се откаже от СП2 само в случай, че както Франция се откаже да закрива ядрената си енергетика в обозримо бъдеще... Щото 2030 не е съвсем "обозримо"... До тогава - я хамилата, я хамиларя, я и двете... :lol:@Майна, Сулейманчо е експерт, не се занасяй с него... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Не са питали и Стоян Петрофф...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
KPetkov
преди 6 години
Интересно тогава защо водят преговори за изплащане на компенсации на приемащата страна (Stralsund Mining Authority). Явно не са чели Financial Times и Investor-a. Имат време да се поправят обаче :)https://***.nord-stream2.com/media-info/news-events/nord-stream-2-submits-revised-compensation-concept-74/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 6 години
Преди няколко месеца Германия прие план за развитието на газовата си инфраструктура през следващите четири години. В него не се предвижда изграждането на нито един от необходимите за приемането на СП-2 газопроводи(4 или 5 не съм сигурен). Инвестор, за какво охладняване към потока говорите, когато страната явно не е имала намерение да го приема в обозримо бъдеще?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още