IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия обмисля мерки срещу САЩ заради "Северен поток"

Новата германска стратегия може да ескалира още повече напрежението между трансатлантическите съюзници

23:24 | 25.06.20 г. 26
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германия се готви да отвърне на удара на САЩ, ако президентът Доналд Тръмп изпълни заплахата си да убие газопровода „Северен поток“ 2 с допълнителни санкции, предава Bloomberg.

Администрацията на канцлера Ангела Меркел обмисля да поиска координирани действия на Европейския съюз, съобщават двама германски официални представители, запознати с разговорите. Документ на икономическото министерство, с който Bloomberg News разполага, посочва, че подобни мерки на САЩ биха били нови и може да нанесат значителен удар на повече германски и европейски компании, на банки и на държавни агенции.

1200-километровият газопровод под Балтийско море, който трябва да пренася руски газ директно към Германия, предизвика дълбоко разделение между страните членки на ЕС. Но перспективите за директна американска намеса в енергийните интереси на блока с 27 страни членки трябва да предизвика колективен отговор, отбелязват официални представители, пожелали да останат анонимни.

Новата германска стратегия създава възможност за допълнителна ескалация на напрежението между трансатлантическите съюзници, след като тази седмица САЩ обявиха, че може да наложат мита върху продукти на стойност 3,1 млрд. долара от Германия и други европейски страни. Тръмп също така повтори намерението си да намали броя на американските войници в Германия и възобнови заплахата да удари германската автомобилна индустрия с нови налози.

Критики на Тръмп

Американският президент превърна „Северен поток“, притежаван от Газпром, в една от основните мишени на периодичните си атаки срещу Меркел и германското правителство. Той съживи вербалните си залпове този месец, като заяви, че Германия е „нарушител“ по отношение на разходите за отбрана и изпраща „милиарди“ на Владимир Путин.

„Предполага се, че трябва да защитаваме Германия от Русия, но Германия плаща на Русия милиарди долара за енергия, идваща от газопровод“, каза Тръмп по време на митинг миналата седмица в Тулса, щата Оклахома. „Извинявайте, как става така?“, попита американският президент.

Американските санкции, подписани от Тръмп и насочени срещу плавателните съдове за полагане на тръби през декември, постави под въпрос завършването на газопровода. Макар че германски официални представители заявиха, че проектът просто ще бъде забавен, новите мерки, предложени от американски сенатори, може да поставят „Северен поток“ в постоянна опасност, твърдят германски официални представители.

Но всяка реакция, включително санкции, трябва да бъде преценена внимателно, казва единият от източниците. Тръмп изостава в социологическите изследвания четири месеца преди президентските избори в САЩ, така че той може да изпълни предишни заплахи за налагане на мита на германските автомобили, допълва представителят.

Правни въпроси

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер отправи предупреждение за законността на новите мерки по-рано този месец, като заяви, че налагането им може да предизвика ново обтягане на трансатлантическите отношения.

„Германското правителство отдавна смята, че санкции с наднационални последици са в конфликт с международното право и че не допринасят за развитието на международното сътрудничество“, каза Алтмайер пред репортери в Берлин на 12 юни. „Тази позиция не се е променила“, допълни той.

Депутатите от комисията по икономически въпроси в Бундестага са обсъдили потенциални ответни мерки срещу американските санкции на заседание на 17 юни. Според председателя на комисията Клаус Ернст от антикапиталистическата партия Левица партиите са съгласни, че подобни мерки нарушават международното право.

„Правителството е призовано да изготви и отправи предложения за премерена, ясна реакция от името на Германия и Европейския съюз“, съобщи Ернст в комюнике след заседание при закрити врата.

График на газопровода

Германската индустрия е притеснена, че нов пакет от санкции може да предизвика ответни санкции в Европа, на които тя се противопоставя заради силата на търговските връзки между САЩ и ЕС, каза пред репортери миналата седмица Михаел Хармс, управляващ директор на лобистката група East European Committee. Около 670 компании от 25 страни работят по газопровода, допълни той.

Газпром, която има плавателни съдове, закотвени на балтийското крайбрежие в Германия, е решена да завърши газопровода въпреки противопоставянето на САЩ. Тя поиска от властите в Копенхаген да оперира т. нар. DP3 клас плавателни съдове в датски води.

Корабът „Академик Черский“, който Русия може да използва за изграждането на оставащия участък от газовата връзка, пристигна в германско балтийско пристанище миналия месец след пътуване от Японско море, продължило два месеца. Корабът е от клас DP3 за полагане на тръби, съобщава базираната във Варшава консултантска компания в областта на енергетиката Esperis Consulting.

Според документа на германското министерство не е ясно как руснаците планират да продължат с оставащите около 150 км от газопровода. Целта за завършването му в началото на 2021 г. ще изисква строителството да бъде възобновено това лято, става ясно от документа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

25
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Дори да е по-скъп втечнения газ, него ще купуваме, защото иначе парите ни отиват да въоръжаваме страна, очевидно неприятелска и действаща в ущърб на страните от Източна и Централна Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 3
Моабет да става
преди 3 години
Не обичам да се впускам в продължителни спорове. /разводнява се темата/Къде видя да съм писал, че поляците са купили по-евтино втечненият газ?Ситуацията която описвам е няма да купуваме "тоталитарен" тръбен газ евтино, а ще купим "демократичен" втечнен газ по-скъпо от нашите приятели. После обаче се оказа и той бил "тоталитарен".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
пфу ... прецака се постът на името на още едно от полетата дето добиват ... :))) ... нищо , ще го допиша накратко ...я обясни защо поляците купуват по-евтино от американците руски ВПГ ... :))) ... руските сделки кон за кокошка са уникални по принцип ... :))) ...baltik-pipe има валидни и съгласувани разрешителни за всички офшорни и оншорни зони докато за СП2 не е така , и съм почти сигурен , че ще бъде завършен преди СП2 ... :))) дори съм готов да се обзаложим условно , че ще започне строителството до месец-два , докато това на довършването на СП2 тъне в мъглата на светлото бъдеще ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
:)))поляците имат закупени 29 (двадесет и девет) лиценза за полета в норвежкия шелф . имат доказани запаси от около 200млн.барела нефтен еквивалент . добиват , натъртвам на добиват , от следните полета : Skogul, furfugl, Duva, Tommeliten Alpha, King Lear, Shrek, Skogul,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 0
george353
преди 3 години
Дони е двоен агент. Играе и срещу двата отбора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 2
Моабет да става
преди 3 години
И как стига норвежката газ от норвежкият шелф до Полша? Доколкото чувам по новините тепърва почват да планират газопровод през дъното на Балтийско море до Полша. До тогава могат да купуват по избор от Украйна, Словакия, Литва, Чехия и Германия. А също така и втечнен газ от САЩ който също се оказва купен от Русия и препродадена на Полша с надценка.Кой е поставен на място не е ясно защото на следващият аукцион Газпром резервира 1% от обема на газопровода Полша ще трябва да подържа целият газапровод за този мизерен 1%. Такива са правилата на Евросъюза.И защо в България пенсията не е както в Полша? От обяснението ти нищо не е ясно. Да не би пак Путин да е виновен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 3 години
На поляците им е през сапа дали ще стои празен или не газопровода Ямал-Западна Европа. Той бе изграден със средства на Газпром и съгласно сключения през 1995(или 96) година договор, страната получаваше смешната сума от 5 млн долара на година. Полша не пожела да подпише нов дългосрочен договор. И ако си мислиш, че на аукционите може да се яви друг освен руския монополист се лъжеш. На поляците това също им е известно. Просто поставят Газпром, там където му е мястото а именно в кооневръза. А и те има много газ. Закупиха от Норвегия лицензии за находища на шелфа. Добива им вероятно ще е около 10 млрд куб метра годишно. След краткото ми обяснение, става ли ти ясно защо минималната пенсия в Полша е почти колкото средната заплата в русия и България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 3
Sokratus
преди 3 години
До всички фенове на СП2, едно въпросче:С колко ? ще поевтинее газта ако минава през СП2, в сравнение през Украйна или Полша?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 6
фиг.1
преди 3 години
**Солидарството го рушат САЩ...** Не САЩ, а Тръмп. Путинският троянец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 1
Моабет да става
преди 3 години
Полша саботира проекта защото нямат сключен договор за постоянен пренос с Газпром през газопровода Ямал, а минават на система с търгове на които се закупува/резервира определен обем за определен период. На аукциона през май месец се е явил само един участник Газпром (те колко са очаквали). Не знам дали и какво са предложили, но няма резервиран обем.Сега образно казано газопровода през Полша стои "празен" в очакване на следващият аукцион. От друга страна Украйна договори контракт прекарвай или плащай и сега цялото количество което Газпром доставя до Европа прекарва през Украйна за да изпълни годишната квота която е договорена.На поляците им е ясно, че дори и да се дигне потреблението на газ в Европа случай на работещ Северен поток 2 те ще могат да разчитат само пикове в консумацията на газ за да прекарат нещо. Ако вторият поток не работи или работи на 50% и те ще могат да намажат от преноса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още