IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще слага иРНК ваксина на млади хора, получили първа доза на AstraZeneca

В момента може само да се спекулира за риска от две ваксинации с AstraZeneca, но нека не рискуваме, казва шефът на ресорната местна постоянна ваксинационна коми

07:54 | 02.04.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Флакони с ваксина, произведени от AstraZeneca Plc, в центъра за ваксинация срещу Covid-19 в Гелнхаузен, Германия. <em>Снимка: &nbsp;&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Флакони с ваксина, произведени от AstraZeneca Plc, в центъра за ваксинация срещу Covid-19 в Гелнхаузен, Германия. Снимка:   Alex Kraus/Bloomberg

Хората под 60-годишна възраст, които вече са получили първа ваксинация с препарата на британската компания AstraZeneca, трябва да преминат към така наречената иРНК ваксина за втората ваксинация според препоръка на германската постоянна ваксинационна комисия (Stiko). Препоръката се съдържа в проекторезолюция, публикувана в четвъртък от Stiko. В момента в Германия са одобрени две иРНК ваксини - от BioNTech/Pfizer и Moderna. Препаратът на AstraZeneca е така наречената векторна ваксина.

Припомняме, че още в края на януари същата комисия препоръчва ваксината на AstraZeneca да се използва само за хора на възраст от 18 до 64 години, а възрастните хора да се ваксинират с наличните ваксини на Biontech / Pfizer и Moderna. По онова време AstraZeneca все още нямаше одобрение от ЕС за препарата си.

Председателят на Stiko Томас Мертенс коментира пред Spiegel новото решение в интервю, публикувано в четвъртък вечерта: „Данните от експерименти с животни показват, че имунната реакция е същата след хетероложна (втора) ваксинация. Все още трябва научно да изясним колко добра е защитата при хората. Надявам се, че скоро ще са налични данни“.

Мертенс поясни още, че в момента може само да се спекулира за риска от две ваксинации с AstraZeneca. „От моя гледна точка очевидният изход не е да се изпробва изобщо, а да се даде иРНК ваксина като алтернатива, за да бъдем сигурни“.

Федералното и местните правителства последваха друга препоръка на Stiko от вторник AstraZeneca да се ползва само за хора над 60 години. С приложените 2,7 милиона дози от AstraZeneca са докладвани 31 предполагаеми случая на така наречената тромбоза на мозъчните вени. Девет случая са били фатални. Експертите подозират, че и без това много ниският риск засяга само младите хора.

Междувременно британският здравен регулатор съобщи в четвъртък, цитиран от Ройтерс, че са установени 30 случая на рядка поява на кръвни съсиреци след прилагане на ваксината на AstraZeneca, с 25 повече от предишното съобщение. 

Преди два дни пък Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) съобщи, че връзка между ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca и редките случаи на образуване на съсиреци след поставянето ѝ са възможни, като тя е установила най-малко 62 такива случая. В същото време лекарственият регулатор на ЕС изтъкна отново, че ползите от ваксината все пак са повече от рисковете.

Ваксината на AstraZeneca, разработена съвместно с Оксфордския университет, е обект на нарастващо внимание от регулаторите, а подкрепата за нея в Европа намалява. Въпреки това страните разчитат на ваксината да им помогне да излязат от пандемията и в региона са раздадени милиони дози.

Притесненията около ваксината на Astra са свързани с необичайни съсиреци – мозъчни венозни синусови тромбози. Те най-често се случват при жени на възраст между 30 и 45 години, група, която в ЕС е диспропорционално ваксинирана с Astra, отбелязват представители на ЕМА.

При хора на възраст под 60 години здравните власти наблюдават повече случаи на редките тромбози при лица, които наскоро са били ваксинирани с Astra, отколкото обичайно може да се очаква, казва Питър Арлет, ръководител на мониторинга за безопасността в ЕМА. Агенцията е установила около един случай на 100 хил. души под 60 години, които са били ваксинирани в Европейската икономическа зона. Тя все още не е успяла да установи конкретни рискови фактори като възраст, пол или медицинска история на съсиреци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
В Израел плъзна нов щам на коронавирусаИзраелският вариант се характеризира с промени в четири аминокиселини в протеина на шипаhttps://***.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/v-izrael-plyzna-nov-shtam-na-koronavirusa-6123519-------------------------------------------------------и тука да го пуснем на ваксажиите .... :)) Ваксинирайте се да пукалдясате по бърже ако ли не ше стане мутант и пак ше пукалдясате с ваксини още по бърже ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
julian12
преди 2 години
Много по-лошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 2 години
Хората вече се третират по-лошо и от лабораторните мишки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още