IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Greensill Capital подаде молба за защита при фалит във Великобритания

Най-големият клиент - GFG Alliance на британския индустриалец Санджив Гупта, е изправен пред капиталов недостиг

09:50 | 09.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централата на компанията в Лондон. <em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Централата на компанията в Лондон. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Оказалата се в тежко финансово състояние група Greensill Capital подаде молба за изпадане в несъстоятелност във Великобритания в понеделник. Компанията е „в сериозни финансови нужди", твърдят пред съда адвокатите на Greensill, цитирани от Financial Times. 

През миналата седмица финансистът на веригите за доставки вече беше потърсил защита от фалит в Австралия.

Вероятно най-голямата драма обаче се разигра в Германия, където местният орган за банков надзор Bafin директно затвори базираното в Бремен германско дъщерно дружество Greensill Bank AG и поиска от служителите на реда да разследват нередности в счетоводството. Bafin прекара месеци в проучване на експозицията на банката към компании, свързани с британския индустриалец Санджив Гупта. Greensill твърди, че винаги е била прозрачна с одиторите и регулаторите относно подхода си към класифицирането на активите.

Несъстоятелността трябва да проправи пътя за продажбата на части от бизнеса на финансовия инвеститор Apollo. Преговорите за такава сделка продължават. Greensill Holding е регистрирана в Австралия, а Greensill Capital е със седалище в Лондон. Финтех компанията има повече от хиляда служители по целия свят.

Финансовата фирма се занимаваше с финансиране на веригата за доставки: предоставяше пари на клиентите си и незабавно плащаше фактурите на техните доставчици с отстъпка. По-късно Greensill искаше от клиентите си пълната сума на фактурата. Тя опаковаше относително краткосрочните вземания към своите клиенти в ценни книжа, които на свой ред предложи на инвеститорите.

Кризата започна преди седмица, когато изтече застрахователното покритие за по-голямата част от бизнеса на Greensill. Върховният съд в Сидни потвърди отмяната на застрахователната полица от застрахователя Tokio Marine в понеделник.

В резултат на това голямата швейцарска банка Credit Suisse замрази четири фонда с инвестиционен капитал от 10 млрд. долара, с които Greensill финансира текущия бизнес. Освен това банката поиска, според Financial Times, изплащане на заем от 140 милиона долара. Greensill, от своя страна, не можа да плати високата сума.

Множество клиенти също ще бъдат засегнати от фалита, предупредиха адвокатите на Greensill миналата седмица в рамките на процеса в Сидни. Най-големият клиент е групата за материали GFG Alliance на Санджив Гупта, която сега търси ново финансиране. Според информация от финансови кръгове става дума за сума от над 4 млрд. долара.

В първоначално изявление GFG Alliance отхвърли опасенията относно предстоящата несъстоятелност. Търсенето на основните продукти алуминий и стомана било много добро в световен мащаб, което щяло да улесни рефинансирането, казва говорител. Целта е да се сключат заеми с дългосрочен матуритет, както го правели другите индустриални компании. Има различни опции за това, но няма решение, признават от  GFG Alliance. С искането на Greensill за фалит обаче натискът за намиране на решение се увеличава.

Около 90% от приходите на Greensill са получени от заемополучатели с неинвестиционен рейтинг, става ясно от подадени до съда документи. Според документите най-големият от тези клиенти е Гупта. В писмо от 7 февруари GFG Alliance на Гупта казва на Greensill, че ако престане да предоставя оборотни средства за фирмата, ще рухне в несъстоятелност.

Междувременно трима нови членове на борда на директорите на Greensill подадоха оставки в Greensill, както съобщава Bloomberg. Сред тях бяха председателят Морис Томпсън и бившите банкери на Morgan Stanley Дейвид Брайрууд и Патрик Алин. Това увеличава броя на членовете на борда, които вече подадоха оставки, до седем, включително брата на основателя на компанията Лекс Грийнсил.

Според корпоративни данни Томпсън, Брайрууд и Алин са подали оставки на 3 февруари, но съответните документи са били представени на австралийските регулатори едва в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още