IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция повече няма да затваря, стига ваксините срещу коронавируса да работят

Ваксините за здравните служители и работещите в социални домове стават задължителни и в южната ни съседка

12:19 | 13.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гърция повече няма да затваря икономически дейности дори и при нова вълна от коронавируса през лятото и есента. Условието обаче е ваксините да работят срещу всички новопоявили се варианти, пише "Катимерини".

"Ваксинираните няма да бъдат ограничавани за нищо", обяснява източник на изданието в Министерството на финансите.

Новата правителствена политика предвижда и отказ от стимулите за бизнеса, дори и за компаниите, които ще трябва да затварят заради коронавируса. В случай на санкция и принудително затваряне компаниите и служителите в тях няма да получат нищо от това, което се предлага в момента, дори и достъп до евтино кредитиране.

Това на практика означава, че Атина приключва дискусиите дали трябва да бъдат похарчени паричните резерви от 34 млрд. евро, с които разполага страната, в мерки, въведени през последните 16 месеца, допълва още "Катимерини".

От началото на пандемията гръцкото правителство е похарчило 41 млрд. евро за справяне с пандемията от коронавируса. Основната част - малко над 23 млрд. евро са разпределени през 2020 година, а 2,1 млрд. евро са предвидени за 2022 година. В общия случай това са "хеликоптерни пари" - нужни за незабавна подкрепа на ликвидността на икономика, включително и за компании, които не пострадаха толкова тежко от пандемията.

Всъщност много малко компании в Гърция използваха парите, получени от държавата за реновиране, а много просто внесоха сумите в банките. Правителствената подкрепа не достигна до компаниите, които бяха създадени през 2020 година, отбелязва още "Катимерини".

На какво разчита Атина, за да проработи този план? Отговорът даде премиерът Кириакос Мицотакис късно снощи (12 юли) и той гласи - на ваксините. Пред заплахата от нова вълна на разпространението на вируса вече само ваксинирани ще могат да влизат в помещенията на закрито на баровете, кината, театрите и други.

Ваксината срещу заболяването става задължителна за медиците и работещите в старчески и социални домове. Подобна мярка обяви на 12 юли и френският президент Еманюел Макрон.

Който не е ваксиниран в домовете за възрастни, които са едни от най-уязвимите от вируса, ще бъде освободен от работа от 16 август, коментира Мицотакис.

За медиците задължението за ваксинация ще влезе в сила от 1 септември, обясни още гръцкият премиер. За него е недопустимо неваксинирани здравни работници да се грижат за хора с компрометирана имунна система, като болните от онкологични заболявания, например.

"Сигурен съм, че голяма част от обществото са съгласни с това решение и призовавам всички партии да го подкрепят без резерви", допълни още той.

Гърция в момента има достатъчно ваксини за своите граждани. 18 месеца след появата на вируса вече никой няма извинение, че не знае за него, а правителството осигурява на всички безплатни ваксини и домашни тестове, казва Кириакос Мицотакис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още