Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

HSBC обяви 28-процентен скок на печалбата си

Новината изстреля акциите на най-голямата европейска банка по активи с почти 6% нагоре

HSBC обяви 28-процентен скок на печалбата си

Снимка: Архив Ройтерс

Подновеният стремеж да ограничи разходите си и да засили бизнеса си в Азиатския регион помогна на британската банка HSBC да обяви 28-процентен скок на печалбата за третото тримесечие, което изстреля нагоре цената на акциите ѝ в понеделник.

Още по темата

Най-голямата по активи банка в Европа събира през последните години плодовете на по-мащабното си преструктуриране след глобалната финансова криза, но нарастващите разходи будят тревога, тъй като главният изпълнителен директор Джон Флинт, заел поста през февруари, засилва инвестициите.

Упорито високите разходи през последните години натежаваха над печалбата на HSBC, а според анализаторите ръста в цената на акциите ще бъде ограничен, докато банката не успее да покаже, че приходите растат по-бързо от разходите, коментира Ройтерс.

За тримесечието до края на септември кредиторът обяви печалба преди данъците от 5,9 млрд. долара спрямо 4,6 млрд. долара за същия период на миналата година. Печалбата е над средната оценка на анализатори за 5,6 млрд. долара, събрана от банката.

HSBC заяви, че разходите през третото тримесечие са спаднали с 2,4% спрямо предишните три месеца, което обръща тенденцията от последните няколко тримесечия. Приходите за тримесечието са се увеличили с 6,3% на годишна база до 13,8 млрд. долара.

Правим това, което казахме, че ще направим – постигаме растеж от сферите, в които сме силни, и инвестираме в бизнеса, докато здраво сме хванали разходите“, каза Флинт в изявление.

Той очерта планове да се похарчат 17 млрд. долара през следващите три години за технологии и в Китай.

Кредиторът наема повече хора, за да засили растежа на някои от подразделенията си, включително инвестиционното банкиране и частното банкиране – области, в които изостава зад американските си и европейските си конкуренти.

Акциите на HSBC в Хонконг поскъпнаха с 5,6% в следобедната търговия след представянето на резултатите, докато по-широкият пазар е с 0,3% нагоре.

Отчетената печалба преди данъците за Азиатския регион, който формира 75% от общата печалба на банката през третото тримесечие, е нараснала с 10,7% на годишна база до 4,5 млрд. долара.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Новият шеф на Commerzbank идва от Deutsche Bank