IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия направи задължителен здравния сертификат за служителите

Новите правила влизат в сила от 15 октомври, а при нарушаването им служителите са заплашени с глоба от 600 до 1500 евро

22:09 | 16.09.21 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Giuliano Berti/Bloomberg</em></p>

Снимка: Giuliano Berti/Bloomberg

Италианското правителство одобри в четвъртък едни от най-строгите анти-COVID мерки в света, като направи задължително за всички служители да показват документ за ваксиниране, отрицателен тест или скорошно преболедуване, предава Ройтерс.

Новите правила ще влязат в сила от 15 октомври въз основа на новите усилия на широката коалиция на премиера Марио Драги да убеди хората да се ваксинират и да овладее разпространението на вируса в една от най-тежко пострадалите страни в света.

Служител, който не представи валиден здравен сертификат, ще бъде пускан в неплатен отпуск, но не може да бъде уволняван, съобщиха министри пред репортери, след  като кабинетът одобри мерките.

Хората, които не спазват указа и въпреки това отиват на работа, може да бъдат глобявани с между 600 и 1500 евро. Санкцията за работодателите ще бъде 400-1000 евро.

„Никъде другаде в Европа не е правено такова нещо…, поставяме се на предни позиции в международен план“, заяви министърът на държавната администрация Ренато Брунета.

Той допълни, че правителството очаква „огромно“ ускоряване на ваксинациите след обявяването на указа, така че голяма част от желаните му последици да бъдат постигнати преди действителното му влизане в сила след един месец.

Макар че някои страни членки на ЕС наредиха на здравните си служители да се ваксинират, никоя не е направила т. нар. „зелен сертификат“ задължителен за всички служители, което превръща Италия в тестова страна за континента.

Сертификатът първоначално беше замислен за улесняване на пътуванията в Европа, но Италия беше сред група страни, които бързо го превърнаха в изискване за хората, желаещи достъп до места като музеи, спортни зали и хранене на закрито в ресторантите.

Драги, който не присъства на днешната пресконференция, първоначално беше изправен пред съпротива от десния лидер Матео Салвини, един от основните партньори в правителството му, заради разширяването на Зеления сертификат.

Но партия Лига на Салвини е разделена по въпроса и кабинетът в крайна сметка одобри указа единодушно.

В страната има спорадични протести през последните седмици срещу нарастващия натиск за ваксиниране, но повечето политически партии и основната федерация на работодателите подкрепят хода с надеждата, че той ще предотврати нови блокади.

Синдикални лидери са по-уклончиви, като заявяват, че служителите, които отказват да се ваксинират, трябва да получават безплатни тестове, за да могат да останат на работното си място.

Правителството отхвърли това искане, но заяви, че цената на тестовете ще бъде ограничена до 15 евро за работни цели, значително под настоящата им стойност.

Италия е на второ място по смъртност от COVID-19 в Европа след Великобритания с над 130 хил. души, които са починали от заболяването от началото на пандемията през 2020 г.

Около 74% от 60-милионното население е получило най-малко една доза ваксина срещу COVID-19, а 68% са напълно ваксинирани, като данните до голяма степен съответстват на тенденцията в повечето други страни членки на ЕС.

През март Италия нареди на здравните си служители да се ваксинират или да не ходят на работа. Към момента 728 лекари не посещават работното си място, съобщи федерацията на лекарите в четвъртък. Не е ясно колко медицински сестри и санитари са отказали да се съобразят със заповедта.

Сходна мярка влезе в сила във Франция в сряда. Здравният министър Оливие Веран заяви в четвъртък, че около 3000 здравни служители са получили забрана да посещават работното си място заради отказ да се ваксинират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
айде намери си дилдото под масата , па мирясай за час два ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
хаха корнов , ми ти си съвсем изпушил бе ... подписа ли се , че си информиран , за коктейла дето ти го мушнаха ? !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 2
julian12
преди 2 години
Нихилистите са същите. Безразлични, най-често депресирани, духовно мъртви същества.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 3
julian12
преди 2 години
В Австралия, Канада, САЩ се строят covid camps. Фашизъм ряпа да яде. Естествено робите дават мило и драго някой да им казва какво да правят и се редят първи на опашките да стават опитни зайчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 5
korn
преди 2 години
Вчера си направих първата доза от файзерчето. Основната причина не беше че, няма да мога да работя, или да пътувам, или да ходя по музеи и барове, а защото ми писна да слушам че трябвало да си направя ваксина. Шанса да умра всеки един ден от нещо си там, си остава същия като преди. С ваксина или без, с пандемия или без, единственото което мога да правя е да се радвам или да псувам живота във всеки един момент. Това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 4
kmilchev
преди 2 години
Тази Западна Европа напълно се е побъркала. С всеки изминат месец и година гражданите там си губят правата. То не бяха СМС-си, за да излезеш от дома, ваксинационни паспорти, сега вече не можеш и да работиш без да си ваксиниран. Не ми се мисли какви ще са следващите стъпки след едни 5-10 години. И като си представя, че италианците са си гореща кръв и бунтари по природа и въпреки това не се съпротивляват на този фашизъм...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 9
zelka007
преди 2 години
*** и ти мрънкаш , ама си сложи едно пфайзерче два пъти да не ти уруки ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 10
IMRO
преди 2 години
Само в Бантустана всеки прави каквото си иска и се лекува с хомеопатични "рецепти" от Фейсбук и аспиринчета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 6
cyclop
преди 2 години
Пляскайте с ръчички... За Коледа - трета доза, иначе не си валиден. За Великден - нова ваксина за "новите варианти", иначе отпадаш. Като привикнете - може и през три месеца, че много страшен тоя ковид, много мутира. Пък може и други неща да се изисква задължително да ни боцкат след време. Веднъж като се почне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Дучето се завръща. И отново му въртят носа от чужбина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още