IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каталунският парламент разкритикува авторитаризма на Мадрид

В първата си резолюция от свикването му парламентът защити легитимността на избрания регионален лидер Карлес Пучдемон

17:48 | 01.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Каталунският парламент прие резолюция, в която осъжда авторитаризма на испанската държава и защитава легитимността на избрания регионален лидер Карлес Пучдемон, когото Мадрид свали от власт, предаде Франс прес.

Тази първа резолюция на каталунския парламент, съставен след изборите от 21 декември, подчертава, че парламентарното мнозинство "се отнася благосклонно към конституиране на Каталуния като независима държава" и защитава Пучдемон като "легитимен кандидат на парламента за премиер на регионалното правителство".

Текстът все пак избягва да предизвиква твърде открито федералните власти и не ратифицира гласуваната на 27 октомври 2017 г. декларация за независимост, за което настояваше най-радикалната от сепаратистките партии - "Кандидатура за народно единство".

В него само се изразява желание държавата и Конституционният съд да престанат да се месят, за да попречат на демократичната воля на каталунците, които искат да възложат управлението на Карлес Пучдемон. Резолюцията обаче не настоява изрично за това.

В пост в Twitter испанският премиер Мариано Рахой написа, че "радикализмът на някои хора в Каталуния" вреди на икономиката и благополучието на семействата в областта.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още