Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Kaufland отписва 171 млн. евро заради неуспешната австралийска авантюра

Печалбата на големия германски дискаунтер е намаляла повече от наполовина през изминалата финансова година

Kaufland отписва 171 млн. евро заради неуспешната австралийска авантюра

Снимка: Kaufland

В края на юли германският търговски концерн Schwarz-Gruppe (собственик на веригите Lidl и Kaufland) публикува съобщение за успеха на дъщерното си дружество Kaufland. С две думи той обяви, че продажбите през фискалната година, приключила през февруари, са се увеличили с 4,5 процента. Групата "продължава по пътя си на растеж", се казва в съобщението.


Сега обаче вече е очевидно, че годината е била значително по-малко успешна. Както показва публикация в електронния търговски регистър (Bundesanzeiger), големият дискаунтер претърпя неочаквано силен спад в печалбата през изминалата финансова година.

Още по темата

Оперативната печалба преди лихви и данъци (EBIT) е спаднала повече от наполовина - от 421 милиона на 207 милиона евро. Консолидираната нетна печалба спадна още по-рязко до само 78 милиона евро. През предходната година тя беше 298 милиона евро. Маржът при продажбите сега е само 0,4% вместо предишните 1,4%, пише в свой анализ германският Handelsblatt.

Основната причина за този спад на резултатите е неуспешната експанзия в Австралия. През януари Kaufland обяви, че придруженият от големи надежди старт на дейността ѝ в Австралия ще приключи преди отварянето на първия магазин. В счетоводния баланс, който сега бе публикуван, компанията обяви, че това приключение води до „извънредни разходи“ в размер на 171 милиона евро.

Това се дължи и на факта, че авантюрата в Австралия вече беше в доста напреднал етап. Централата трябваше да бъде в Мелбърн, склад за претоварване се предвиждаше да има в предградието Микълъм на 30 километра на север. Очакваше се дейността да започне с около 20 магазина. Бяха фиксирани пет места за строеж, първото от тях в процес на изграждане, поне още девет бяха в конкретното планиране. Съответно тези 171 милиона евро са отписани до голяма степен като "девалвации на портфейла от имоти", както обяви Kaufland.

Kaufland иска да се концентрира в експанзията в Европа

Ето защо и собственият капитал бе засегнат през изминалата финансова година. Той падна с 4,2 процента до 2,98 милиарда евро. Съотношението на собствения капитал сега е 26,4% вместо предишните 30%. 

Този спад на печалбите се случва в неудобен за Kaufland момент, тъй като търговецът иска да поеме 101 магазина на конкурентната верига Real, която в момента се преструктурира от инвеститора SCP. За цената на сделката и инвестициите в необходимата модернизация на магазините ще е нужда сума от около 500 млн. евро.

Очевидно компанията е стигнала до логичен извод: По-добре пресметнат спад на печалбата, отколкото неизчислима авантюра и потъване в твърде много проекти едновременно. Когато експанзията в Австралия беше спряна, шефът на Kaufland Франк Шуман даде да се разбере, че причината за ранното оттегляне е не толкова липсата на възможности на новия пазар, отколкото концентрацията на вътрешния пазар.

„Виждаме голям потенциал за растеж за нас в Европа. Ще помогнем активно за формирането на консолидацията на европейската търговия на дребно и по този начин допълнително ще укрепим водещата си позиция“, каза той по това време. Kaufland има 1300 магазина в Европа до момента, но иска да увеличи значително този брой.

В родната си Германия Kaufland вече има много силна пазарна позиция с повече от 660 магазина. Компанията не разкрива дали и колко печеливш е бизнесът ѝ в дадена държава. Базираната в Некарсулм компания също така не предостави никаква информация за развитието на продажбите на вътрешния си пазар миналата година. Според специализираното издание Lebensmittelzeitung приходите ѝ в Германия се увеличават с 2,9 процента до 14,3 млрд. евро.

Има и още един интересен фактор: Kaufland очевидно е извлякла по-малко ползи от коронакризата, отколкото други търговци на хранителни стоки, които отчетоха значително увеличение на продажбите за тази година. Пандемията затруднява прогнозите и следователно се очаква само „умерен ръст на продажбите“, се казва в публикацията в германския регистър. В крайна сметка се очаква печалбата отново да се увеличи значително - заради еднократния ефект в Австралия, който след това ще сработи в другата посока. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова
Още по темата: Европа Lidl Kaufland

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Опасенията, свързани с Covid-19, потопиха европейските борси