Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Колко устойчиви ще се окажат мостовете между Гърция и Турция?

В Атина турският президент отново поиска преразглеждане на Договора от Лозана, като припомни, че текстовете касаят и други страни

Колко устойчиви ще се окажат мостовете между Гърция и Турция?

Снимка: Ройтерс

Гърция отговори на провокативните искания за ревизия на договора, уреждащ границите с Турция, отправени от турския президент Реджеп Тайип Ердоган броени часове преди началото на визитата му в Атина.

"Стараем се да градим мостове между нас, иска ми се да вярвам, че това е и Ваша цел", коментира гръцкият премиер Алексис Ципрас в протоколната част на срещата си с Ердоган, пише гръцката информационна агенция Ana Mpa. За да изградим солидни мостове се нуждаем от солидна основа, допълни още той.

Различия в нашите позиции винаги е имало, но е важно да ги решаваме по конструктивен начин, без провокации, с уважаване на другата гледна точка, каза Алексис Ципрас.

Договорът от Лозана за нас не подлежи на преговори и не трябва да бъде ревизиран, заяви от своя страна и гръцкият президент Прокопис Павлопулос. Той беше категоричен, че трябва да бъдат спазвани международното право и европейските изисквания и това е задължение както на страните от общността, така и на кандидат членовете.

Още по темата

Някои детайли от Договора не са ясни, коментира в отговор турският президент и допълни, че документът е подписан преди 94 години и не е само между Гърция и Турция.

Договорът определя и границата между България и Турция, макар и България да не е страна по него. Той орязва територията на Османската империя от 3 млн. кв. километра на 780 хил. кв. километра. С подписването на този договор Турция се отказва от претенции за наследството на Османската империя, а страните победителки в Първата световна война, които са другата страна по договора, признават държавния суверенитет и границите й.

Ердоган посочи някои пропуски в документа, като например, че мюсюлманското население в Източна Тракия не може да избира самостоятелно своя мюфтия, докато християните на територията на Турция не са ограничени в тази насока.

"Как да кажем тогава, че Договорът от Лозана е ефективен? Той не е ефективен и ние трябва да проучим възможностите да го направим такъв", каза още Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Преди началото на своето двудневно посещение в Гърция Ердоган коментира в интервю, че всички споразумения имат нужда от преразглеждане в течение на времето и Договорът от Лозана не прави изключение.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Съдебно решение срива акциите на испанските банки*