IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конгресмени очакват от Антъни Блинкен информация за "Северен поток 2"

Администрацията на Байдън е пропуснала срока за доклад до Конгреса относно санкциите срещу газопровода

09:50 | 18.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Конгресмени от Камарата на представителите, долната камара на американския Конгрес, са поискали държавният секретар Антъни Блинкен да информира институцията за плановете на правителството за "Северен поток 2", съобщава Ройтерс.

"Ако бъде завършен, "Северен поток 2" ще позволи на режима на Путин да използва като оръжие руските енергийни ресурси за политически натиск в Европа", пишат конгресмените, които са и от средите на републиканците, и от демократите. Те очакват отговор за налагани санкции срещу кораби, които извършват строителството на газопровода.

В Конгреса отбелязват, че администрацията на Джо Байдън е пропуснала срока, за да представи доклад как се прилагат нормативните актове, позволяващи санкции срещу руската държавна компания "Газпром" и строящия се газопровод по дъното на Балтийско море. Белият дом трябваше да се отчете до 16 февруари.

Междувременно медийни публикации посочват, че САЩ и Германия се готвят да преговорят за руските енергийни проекти в Европа. Берлин многократно е заявявал подкрепата си за проекта.

Официално Джо Байдън не е коментирал своите планове за  "Северен поток 2". От неговата администрация само отбелязваха, че позицията му не се променя - това е "лоша сделка за Европа". Байдън определи по този начин газопровода още през 2016 г. в качеството си на вицепрезидент на САЩ.

До този момент много компании, включително и строителната Allseas и застрахователната Zurich Insurance, се отказаха от работата по проекта под заплахата от американски санкции.

В момента Русия полага тръбите на газопровода в датския участък от трасето. Проектната компания Nord Stream 2 AG има срок до края на април да приключи работата. Тръбите полага плаващият под руски флаг кораб "Фортуна", чийто собственик е "КВТ-Рус", регистрирана в Москва.

В Конгреса направиха списък с корабите, които са замесени в строителството на "Северен поток 2", а следователно и заплашени от санкции. Сред тях е "Фортуна", както и спомагателните морски съдове, плаващи под руски флаг - "Иван Сидоренко" и "Мурман", които участваха в строителството на газопровода в германския участък, завършен в края на 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още