IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конте: Коронакризата ни показа, че е време за реформи

Правителството в Рим подготвя план за реформи свързани по отношение на бюрокрацията, инвестициите, образованието, както и подкрепа за най-бедните

16:00 | 13.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Министър-председателят на Италия Джузепе Конте.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Министър-председателят на Италия Джузепе Конте. Снимка: Архив Ройтерс

Италия не може да си позволи да се върне към нормалното положение след проблемите, които страната изпита заради коронавируса, но трябва да превърне кризата във възможност за реформи, заяви премиерът Джузепе Конте, цитиран от Ройтерс.

„Това е моментът да започнем да работим по ясен проект за излизане от кризата“, каза Конте в встъпителното слово по време на деветдневната консултация за политиката в Рим. „Трябва да се възползваме (от ситуацията), за да превърнем кризата във възможност и да премахнем всички препятствия, които забавиха (Италия),“ добави той.

Конте подчерта, че коалиционното му правителство подготвя план за реформи за опростяване на бюрокрацията, стимулиране на инвестициите в дигитализация и зелена енергия, подобряване на образованието, подкрепа на най-бедните и привличане на повече жени на пазара на труда. 

Италианското правителство очаква икономиката на страната да се свие с поне 8% през тази година. Италия е сред най-тежко засегнатите от коронавируса държави в Европа, като до момента е регистрирала повече от 236 000 случаи на зараза, от които над 34 000 са с фатален край.

Обръщайки се към италианските политици във видеовръзка, председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен заяви, че Италия трябва да извърши планирани реформи за достъп до средства от фондовете на ЕС, за да помогне на държавата да се преодолее спада, предизвикан от коронавируса.

„Въпреки че инвестираме, за да оформим икономиката на бъдещето, трябва да работим и върху амбициозни реформи ... Реформите ще доведат до възстановяване. И тези реформи се нуждаят от вашето лидерство“, изтъкна Фон дер Лайен.

Комисията предложи създаването на фонд за възстановяване в размер на 750 млрд. евро, за да помогне за бързото развитие на континента, който ще бъде обсъден от лидерите на ЕС през следващата седмица.

Италия се определя като най-големият бенефициент въз основа на предложените от Комисията критерии за разпределение на паричните средства, като се очаква страната да получи около 170 млрд. евро от новия фонд.

Фон дер Лайен заяви, че "с правилните реформи" Италия може да извлече максимума от средствата на ЕС, като припомни обещанията на Конте да намали бюрокрацията, да реформира данъчната система на страната и да осигури по-ефективна съдебна система.

ЕС също така иска гаранции, че страните ще изразходват парите в съответствие с приоритетите на блока, за да се насочват към по-екологична икономика и да подобрят цифровата инфраструктура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още