Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Крайнодесните в Германия заплашват с Dexit, ако ЕС не започне ефективни реформи

Това е първият път в следвоенната история на Германия, в който дадена партия предлага излизане на страната от рамките на блока

Крайнодесните в Германия заплашват с Dexit, ако ЕС не започне ефективни реформи

Лидерите на "Алтернатива за Германия" Алис Вайдел и Александър Гауланд. Снимка: Ройтерс

Докато британският парламент се подготвя за решаващото гласуване за Brexit във вторник (15 януари), крайната десница в Германия се готви да наруши едно национално табу чрез кампания за напускане на Европейския съюз (ЕС), ако искането ѝ за реформи в рамките на блока не бъде изпълнено, съобщава Euractiv. 

Още по темата

Конгресът на „Алтернатива за Германия“, заседавал в Риеза, Саксония, гласува в неделя искането да бъде включено в манифеста на партията за изборите за Европейски парламент през май тази година.

Въпросната идея се прокарва със значителна предпазливост, тъй като членовете на партията осъзнават факта, че повечето германци все още предпочитат да останат в пределите на ЕС.

Крайнодесните призоваха за стартиране на т.нар „Dexit” като последна мярка, ако основните реформи не бъдат наложени или не успеят да променят ЕС.

Това е първият път в следвоенната история на Германия, в който дадена партия предлага излизане на страната от рамките на блока.

Заедно с НАТО, членството на Берлин в ЕС отдавна е ключов елемент на германската национална идентичност и един от начините, по който страната се опитва да се дистанцира от своето нацистко минало, докато защитава своите интереси.

От друга страна „Алтернатива за Германия“ се опитва да възроди позицията на германските националисти, смята политологът Клаус-Петер Зик.

Според него тази позиция представлява нормализиране на националистическото движение спрямо това, което се случва в близки страни като Франция и Италия.

За момента крайнодесните в Германия извършват проучване сред обществото, за да добият представа каква част от населението би подкрепила подобно начинание.

Сред исканите от партията промени са премахването на Европейския парламент и единната валута, както и прекратяването на „ислямизацията“ на Европа.

Проучване, направено от Европейския парламент през ноември, установи, че 82% от анкетираните германци биха гласували за оставане в ЕС, ако в страната се проведе референдум като този във Великобритания от 2016 г.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Вебер: Икономиката на Европа трябва да е насочена към хората, а не срещу тях