Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Криптовалутите в ЕС ще се следят по правилата за пране на пари

Необслужваните кредити в ЕС намаляват с 300 млрд. евро през 2017 г., коментира комисарят по въпросите на еврото Валдис Домбровскис

Криптовалутите в ЕС ще се следят по правилата за пране на пари

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия ще актуализира мерките срещу пране на пари и ще включи в тях и криптовалутите. Това съобщи комисарят по въпросите на еврото Валдис Домбровскис по време на брифинг след заседанието на ЕКОФИН, излъчен във видеосистемата на Съвета.

Той посочи, че целта е в общността да има гаранции, че те няма да бъдат ползвани за нелегални цели, а търговията с тях ще бъде по-малко анонимна и по-лесно ще се проследява.

Още по темата

През 2017 г. необслужваните кредити в ЕС намаляват с 1/3, тоест с 300 млрд. евро, каза още Домбровскис. Той посочи, че цялостното съотношение на необслужвани кредити спрямо коректно обслужваните е 4,6%.

В някои страни обаче - Италия, Словения, Португалия, има по-голям обем необслужвани кредити. През пролетта ЕК ще изготви съобщение за предотвратяване на натрупването на необслужвани кредити, съобщи още комисарят.

Освен необслужваните кредити министрите на финансите от ЕС са дискутирали още икономическата политика на еврозоната, отбеляза от своя страна Владислав Горанов. Той посочи, че позицията на Съвета е, че трябва да има неутрална фискална позиция, която да подкрепи икономическия растеж, но и същевременно да гарантира стабилност на публичните финанси.

Малко по-рано стана ясно, че Съветът е извадил осем държави от "черния списък" на данъчните убежища. Те обаче са преместени в т.нар. "сив списък", защото има поети ангажименти за спазване на европейските правила. Горанов увери, че ще се следи изпълнението на поетите на високо политическо ниво ангажименти. Ако няма напредък, осемте държави ще бъдат върнати в "черния списък".

Българският финансов министър каза, че ще поиска от работната група по казуса да бъдат оповестени условията, при които тези държави са "преместени" и ангажиментите, поети от тях да станат публични.

Той посочи още, че е "нормално" да има санкции, ако тези държави не изпълнят ангажиментите, както и определни мерки към държавите в "черния списък", но темата не е дискутирана по време на Съвета днес.

Горанов накратко представи и част от приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС. Основно работата на страната ни ще бъде насочена към разширяването на икономическия и монетарния съюз, финализирането на Банковия съюз и намаляването на рисковете за банковия сектор, както и развитието на капиталовите пазари.

България ще работи и за единното данъчно облагане на корпоративните приходи, каза още Горанов.

България ще се присъедини към Банковия съюз, когато е напълно подготвена за това, отчете още финансовият министър. Той припомни, че страната ни води преговори за присъединяване към ERM II. България има "прилични фискални буфери", дългът спрямо брутния вътрешен продукт е един от най-ниските в ЕС и от 20 години българският лев е обвързан с еврото заради валутния борд, отбеляза още Горанов по време на брифинга.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

0
 
5
 
10
преди 1 година
Време е ЕС да намери друг начин да лови престъпници, вместо да следи какво правят гражданите със собствените си пари.
0
 
6
 
9
abdul до: Jorkata
преди 1 година
Няма профилна снимка
Пич, в няква страшна заблуда си. Биткойн не е спрян нито в Китай, нито в Южна Корея.
Опитват се (и не само там) да го деанонимизират, което няма нищо общо със спиране. Това първо.
И второ - няма как да спрат кешовата търговия, пък камо ли ако директно се сключват сделките в биткойн.

Отвори си произволен гугъл зачети маалко по темата.
3
 
2
 
8
Jorkata до: abdul
преди 1 година
Виж в Южна Корея и Китай как го правят ;)
1
 
6
 
7
abdul до: Jorkata
преди 1 година
Няма профилна снимка
Давай, кажи как ще ги спрат.
1
 
1
 
6
Jorkata до: Jorkata
преди 1 година
Това е за коментар номер 2.

Още от Европа
ЕНП получава 173 места в ЕП, социалистите са със 147