IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева е номинирана от ЕС за лидер на МВФ*

Другият кандидат за поста - холандецът Йерун Дейселблум, поздрави Георгиева в Twitter

22:14 | 02.08.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кристалина Георгиева. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кристалина Георгиева. Снимка: Ройтерс

Правителствата на страните членки на ЕС избраха Кристалина Георгиева за свой кандидат за ръководител на Международния валутен фонд (МВФ) след повече от 12-часови преговори и гласувания, предава Ройтерс.

Кандидатът трябваше да получи 55% от гласовете на 28-те страни членки, съставляващи най-малко 65% от населението на съюза.

Единственият алтернативен кандидат на Георгиева, холандецът Йерун Дейселблум, я поздрави в Twitter след второто гласувавне, при което тя се е оформила като ясен победител.

"Г-жа Георгиева получи подкрепата на 56 процента от страните, които представляват 57 процента от населението на ЕС, докато Дейселблум беше подкрепен от 44 процента от страните, представляващи 43 процента от населението", уточни европейски източник, цитиран от Франс прес и БТА.

Той допълни че, финансовите министри от ЕС ще имат конферентен разговор в 22 часа местно време за анализ на гласуването.

„Поздравления, госпожо Георгиева, че бяхте избрана за европейския кандидат за ръководител на МВФ. На фона на растящото напрежение в света е наложително да поддържате МВФ като символ на мултилатерализма“, заяви ръководителят на Еврогрупата Марио Сентено. 

"Страхотна новина и напълно заслужено", каза, от своя страна, в имейл до Ройтерс президентът на Световната банка Дейвид Малпас. Георгиева "носи силно лидерство и дълбоки познания за страните", допълни той. 

"Георгиева има всички необходими качества, опит и международно доверие, за да наследи Кристин Лагард и да ръководи МВФ успешно", казва се в съобщение на френското финансово министерство след решението, цитирано от Bloomberg. 

"Поздравления, Кристалина Георгиева, за номинацията ви за европейски кандидат за управляващ директор на МВФ. Вие имате всички необходими качества да дадете ефективен принос към мисията на МВФ. Честито!", написа в Twitter председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. 

Повечето страни членки на ЕС подкрепиха Георгиева, въпреки че кандидатурата й ще наложи промяна на правилата на фонда, които изискват управляващият директор да бъде под 65-годишна възраст. Нуждата от промяна може да отслаби европейския кандидат, ако достатъчно голям брой страни членки на МВФ се противопоставят на реформата. 

Но официален представител на ЕС заяви, че подкрепата на съюза и на САЩ ще бъде достатъчна за промяна на правилата във фонда, отбелязва Ройтерс. Източникът добави, че Франция, която ръководи процеса по избор на европейски кандидат, вече е осигурила подкрепата на Вашингтон по въпроса. 

Група страни, начело с Холандия и Германия, са предпочели Дейселблум, но не са успели да надделеят над южните и източноевропейските страни, които са подкрепили Георгиева. Това е нов знак за отслабващото влияние на германския канцлер Ангела Меркел в ЕС, допълва Ройтерс. 

По-рано британското правителство, което получи допълнително време, за да представи свой кандидат в последната минута, ако желае, в крайна сметка не се включи в надпреварата за наследник на Кристин Лагард, която поема ръководството на Европейската централна банка (ЕЦБ) тази есен.

В ранния следобед испанското правителство съобщи, че оттегля кандидатурата на Надя Калвиньо. "Испания винаги е готова да насърчава консенсуса сред страните от ЕС, за да се избере обща кандидатура за управител на МВФ. Ето защо ние обявяваме, че правителството залага на европейското споразумение, така че министърката на икономиката Надя Калвиньо няма да участва в следващата фаза", се посочва в прессъобщение на правителството в Мадрид.

Към 16,30 часа българско време от надпреварата отпадна и Оли Рен. По този начин на европейските страни оставаше да направят избор между холандеца Йерун Дейселблум и Кристалина Георгиева. 

От създаването си през 1944 година МВФ винаги е бил ръководен от европеец, а начело на Световната банка обикновено застава американец. Във всеки случай традицията МВФ да се управлява винаги от европеец е все по-противоречива. До 6 септември страните членки на МВФ могат да номинират кандидати за поста на Лагард. Съвсем наскоро развиващите се икономики също подеха глас, че искат да участват в ръководството на фонда.

Още по време на втория мандат на Лагард имаше съпротива и опит на развиващите се страни да наложат свой кандидат. Тогава обаче те имаха проблем, с който сега се борят европейците: не можеха да се договорят за общ кандидат.

Предисторията 

След като ЕС успя да избере председател на Европейската комисия с родилни мъки и среднощни заседания и гласувания, както и президент на ЕЦБ, с решението европейците си отвориха нов проблем – някой трябваше да заеме овакантения от Кристин Лагард пост на ръководител на Международния валутен фонд.

От седмици финансовите министри на ЕС водят преговори - и не могат да се споразумеят. Процесът е толкова труден, колкото предишния - с ръководителите на правителствата. Самоналоженият срок за представяне на кандидат до края на юли вече не бе спазен. Френският министър на финансите Бруно Льо Мер, който координира избора, засили натиска над колегите си.

Невиждайки никакъв шанс да намери приятелско решение, той убеди останалите финансови министри в четвъртък в конферентен разговор, че има само един изход: да гласуват. До петък решението трябва да ъде взето - ако е необходимо – след няколко вота.

Целият процес показва колко разделени в момента са европейските правителства и колко трудно се правят компромиси. Когато навремето Лагард бе предложена, бяха нужни само няколко телефонни обаждания. Но такова мълчаливо консенсусно решение очевидно вече не е възможно.

Това изглежда неприятно и за самите финансови министри на ЕС. През последните няколко седмици те многократно обещаваха решение - и след това го отлагаха. Без компромиси в полезрението Франция най-накрая обяви псевдоспоразумение, за да прикрие спора.

Европейците се договориха за петима кандидати: президентът на финландската централна банка Оли Рен, бившият министър на финансите на Холандия Йерун Дейселблум, ръководителят на еврогрупата Марио Сентено, министърът на икономиката на Испания Надя Калвино и управителят на Световната банка Кристалина Георгиева. Това бяха точно петте имена, които вече циркулираха в пространството. Всъщност – това показа, че европейците не бяха мръднали и на йота напред.

Сега, когато в списъка има петимата кандидати, Льо Мер се надяваше да постигне окончателно споразумение до края на юли. И не успя. В края на краищата британците се въздържаха да посочат собствен кандидат в последния момент.

*Информацията е актуализирана в 23,04 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 4 години
Изобщо не е повод за гордост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
дядя Вова
преди 4 години
Какво е МВФ на практика, а не на теория, простичко казва цялата правда един немец!https://***.youtube.com/watch?v=K9kA-vNWy9w
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още