Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Лондон ограничава заплатите в публичния сектор, за да свие бюджетния дефицит

Тригодишното замразяване на заплатите за всички служители в публичния сектор, без здравните служители, би спестило 23 млрд. паунда

Лондон ограничава заплатите в публичния сектор, за да свие бюджетния дефицит

Британският финансов министър Риши Сунак. Снимка: Bloomberg L.P.

Британският финансов министър Риши Сунак планира да ограничи заплатите на милиони служители от публичния сектор, докато се опитва да наложи контрол над правителствените разходи на Великобритания, за да ограничи растящия бюджетен дефицит, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати с темата.

Ограничаването на заплащането вероятно няма да засегне здравните работници, които са на първа линия в битката срещу коронавируса. Очаква се Сунак да представи мерките следващата сряда, когато ще изложи бюджетите на министерствата за следващата фискална година. 

Още по темата

Мерките по отношение на заплатите ще засегнат милиони учители, полицаи и други държавни служители, на които преди малко повече от година беше обещано прекратяването на икономиите, продължили близо десетилетие, от предшественика на Сунак Саджид Джавид. Въпреки че 1,8 милиона служители на Националната здравна служба вероятно ще бъдат освободени от въпросните мерки, този ход може да засегне 3,7 млн. служители от публичния сектор, показват данни на Службата за национална статистика (ONS).

„Фокусирайки се върху справедливостта, ние трябва да проявяваме сдържаност в бъдеще“, за да гарантираме, че „нивата на заплащане в публичния сектор са аналогични с тези от частния сектор“, заяви Сунак в писмо до министрите, когато стартира прегледа на разходите през юли. Още тогава той предупреди за предстоящите „тежки избори“, които ще трябва да направи.

Решението на Министерството на финансите се базира на данните на ONS за септември, които показват, че служителите в публичния сектор получават средно със 7% по-голямо възнаграждение от тези в частния сектор, след включването на пенсиите и адаптирането към нивата на квалификация и характеристиките на работата.

Тригодишното замразяване на заплатите за всички служители в публичния сектор би спестило 23 млрд. паунда, заяви в свой доклад Центърът за политически изследвания. Освободеният от мерките персонал на Националната здравна служба ще намали спестяванията до 15,3 млрд. паунда, изчислява още мозъчният тръст. Докладът също така разглежда сценарий, при който увеличението на заплатите е ограничено до 1%, като спестяванията достигат 11,7 млрд. паунда за три години, които биха намалели до 7,7 млрд. паунда, ако на служителите на Националната здравна служба бъдат предоставено по-щедро възнаграждение.

Сунак многократно предупреждава за необходимостта от насочване на публичните финанси по пътя към стабилност, дори когато втората вълна на пандемията от коронавирус го принуждава да разшири щедрите стимулиращи мерки, за да помогне на бизнеса и работниците да преодолеят кризата.

Това тласка бюджетния дефицит към най-високото му ниво в мирно време около 370 млрд. паунда, според проучване на Министерството на финансите от този месец.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
5
 
1
преди 1 седмица
Точно както у нас, в България...

Още от Европа
Великобритания разреши употребата на ваксината на Pfizer и BioNTech