IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги: Еврото е източник на несигурност

Управителят на ЕЦБ не посочи крайна дата за прекратяване на стимулите

17:01 | 25.01.18 г. 5
<p>
	Управителят на Европейската централна банка Марио Драги. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Управителят на Европейската централна банка Марио Драги. Снимка: Архив Ройтерс

„Еврото поскъпва спрямо другите валути, включително щатския долар, през последните няколко седмици на фона на продължаващото подобряване на икономиката на региона и разсейването на политическите рискове“, заяви управителят на Европейската централна банка Марио Драги след проведеното заседание на регулатора в четвъртък, цитиран от CNBC. Той обаче предупреди, че банката ще следи единната валута заради евентуалното ѝ въздействие върху средносрочните перспективи за ценова стабилност.

„Икономиката на еврозоната все още се нуждае от подкрепа, за да продължи да ускорява повишава темпа на инфлацията към по-здравословни нива“, каза още Драги. Според него въпреки по-силното икономическо възстановяване все още е необходима „значителна подкрепа“.

Към момента централната банка на региона възнамерява да изкупи облигации на стойност 2,5 трлн. евро до септември тази година, като месечните покупки възлизат на 30 млрд. евро. Централната банка обещава да поддържа лихвените проценти стабилни, докато прекрати покупките на активи. Целта на регулатора е инфлацията да достигне ниво от малко под 2%, докато в момента е 1,4% въпреки продължаващия растеж.

Марио Драги обаче не посочи крайна дата за прекратяване на стимулите. 

На днешното си заседание Управителният съвет на ЕЦБ взе решение лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение да останат непроменени – съответно 0,00%, 0,25% и −0,40%. Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да се задържат на сегашното си равнище продължително време и доста отвъд хоризонта на нетните покупки на активи.

По отношение на нестандартните мерки по паричната политика Управителният съвет потвърждава, че нетните покупки на активи се предвижда да продължат с новия месечен темп от 30 млрд. евро до края на септември 2018 г. или след тази дата, ако е необходимо, и във всеки случай, докато Управителният съвет не забележи устойчива корекция на тренда на инфлацията в съответствие с неговата инфлационна цел.

По време на срещата на ЕЦБ в средата на декември бяха повишени прогнозите за икономическия растеж и за инфлацията в еврозоната заради все по-всеобхватното възстановяване на икономиката в региона. Инфлацията обаче остава под целта на регулатора заради сравнително високата безработица и задържането на заплатите. 

Очакванията на Драги са инфлацията да се ускорява през следващите години, докато достигне 1,7% през 2020 г.

Около час след изявлението на Марио Драги еврото поскъпва с 0,58% спрямо долара, като се разменя за 1,2480 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 6 години
Съвместно с полезното, еврото има вредно влияние.Същественият проблем е незачитането на вредното влияние от еврото.Възможностите са: Първа: При незачитане на вредното влияние от еврото щетите нарастват.Втора: Със защита срещу вредното влияние от еврото е прекратен водещият причинител за сегашните актуални щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
kloynat
преди 6 години
споко вси4ко е под контрол супер марио си энае работата стига сте миакали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 8
abdul
преди 6 години
Тоя път и лихви от -100% няма да ги спасят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 13
Sandy
преди 6 години
Новата германска марка е напечатена и чака подходящия момент за въвеждане. Германия си прибра повечето злато, досещате се защо, нали? Чаткате ли кво са подготвели, кво предстои? С обща валута на държави с различно развита икономика, не става, не върви. Валутните войни не може да продължават вечно и всеки да прави разни финансови, дори политически врътки как да свали курса спрямо останалите валути, за да му работи икономиката на високи обороти. Кво ще стане с еврото ли? Курса му веднага ще се срине с 50%, всички ще хукнат през глава да обръщат и ще падне още повече и накрая отива в историята. Много хора ще лежат по очи и ще реват, други ще се поболеят, трети самоубият. Това е положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 14
abdul
преди 6 години
"Към момента централната банка на региона възнамерява да изкупи облигации на стойност 2,5 трлн. "За да е по ясно: 2 500 000 000 000 евро.Население на ЕС: 731 000 000 към 2009таЕми да хванат да дадат на всеки по ~3500 евро кеш и е ти инфлация от 2%.Ама не, увъртаме за да си ги дадем по плана на Юнкер на брачедите.Е затуй дните на ЕС, ЕЗ са преброени.*И е тия ми ти същите сладури ни обвиняват в корупция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още