IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мариу Сентену поема Еврогрупата

Португалецът е първият южняк, който застава начело на неформалната организация на финансовите министри от еврозоната

18:37 | 04.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Португалският министър на финансите Мариу Сентену беше избран за ръководител на неформалната организация на финансовите министри на еврозоната - Еврогрупата, съобщават световните агенции.

Той поема този пост от холандеца Йерун Дейселблум, който след изборите в Холандия се отказа от политиката.
Гласуването се проведе на два тура, като при първия вот отпаднаха кандидатите на Словакия и на Латвия, съобщава Bloomberg. Сентену победи на втория тур Пиер Граменя, финансовият министър на Люксембург.

Изборът на португалския кандидат е силен сигнал, пише още Bloomberg. Португалия беше една от страните, които получи подкрепата на ЕС, но успя бързо да приключи със спасителните програми и да "обърне страницата".

Мариу Сентену беше фаворит за поста на Дейселблум. Възпитаникът на Харвард получи подкрепата на голяма част от своите колеги в Еврогрупата, допълва Financial Times. 50-годишният португалец е първият финансов министър от южните държави в еврозоната, който застава начело на Еврогрупата. Неговият мандат е две години и половина.

Първото заседание под ръководството на новия председател ще бъде на 22 януари 2018 година, посочват в официалния анонс на Европейския съвет. Сентену пое поста на финансов министър на Португалия през ноември 2015 година. 

По рано-днес Еврогрупата одобри и предварителното споразумение на Гърция с кредиторите по третия отчет за реформите, допълва БТА. Със споразумението Атина се приближава с крачка към поредния транш от помощта, която ще бъде в размер на 5,5 млрд. евро.

Йерун Дейселблум коментира след края на срещата на Еврогрупата, че сега е ред на гръцкото правителство да изпълни заявените реформи. По информация на досегашния председател на организацията Атина има готовност да приеме по-голямата част от промените преди Коледа, съобщават от Европейския съвет. 

"Много добри новини, те отразяват свършената работа и поетите ангажименти от всички страни", каза той на пресконференция в Брюксел. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още