IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Време е да започнем нова глава

Не е приемливо правителството да има такъв имидж, заяви германският канцлер

14:44 | 29.10.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Меркел и Фолкер Буфие, кандидат на партията ѝ за премиерския пост в провинция Хесен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Меркел и Фолкер Буфие, кандидат на партията ѝ за премиерския пост в провинция Хесен. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел официално обяви, че няма да се кандидатира за нов мандат начело на своята партия - Християндемократически съюз (ХДС), след като в продължение на 18 години бе неин лидер.

Да бъда начело на партията бе „ежедневна гордост“ за мен, каза канцлерът по време на официалното си съвместно изявление пред журналисти в Берлин заедно с Фолкер Буфие, кандидат на партията ѝ за премиерския пост в провинция Хесен. Същевременно обаче тя заяви, че „има сигурното чувство, че е време за нова глава“.

Освен това Меркел възнамерява да напусне канцлерския пост след края на мандата ѝ през 2021 г. След това тя не възнамерява да се стреми към друга политическа кариера, нито да заема позиции в Брюксел, допълни канцлерът.

„Имиджът, който излъчва правителството, е неприемлив“, каза Меркел. По думите ѝ за това има по-дълбоки причини от чисто комуникационните.

„Голите числа са твърде разочароващи, те са горчиви“, коментира Меркел конкретните резултати от изборите в Хесен, където нейната партия загуби над 11 процентни пункта спрямо изборите преди 5 години. Същевременно Меркел призна, че сред важните причини за слабото представяне са и кавгите в редиците на голямата коалиция. Именно политиката на федерално ниво е ранила партията в Хесен, призна Меркел.

С всяко едно следващо изречение Меркел заговаряше за по-лични теми, коментирайки и личния си път.

„В резултата обаче може да се крие и шанс. Трябва да издържим, но за мен лично това означава и вътрешна промяна“, подчерта канцлерът. Тя е мислила дълго за следващите си стъпки, но поема отговорност чрез своята позиция – както за успехите, така и за неуспехите.

„Винаги съм искала да упражнявам службата си достойно и да се оттегля достойно", каза Меркел. „Винаги съм искала да служа на Германия - това е  изпълнена вече задача", каза тя.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 5
majnata
преди 5 години
"Да започнете ..." е най правилно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още