IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Началото на края на кеша започва в Лондон

Има риск някои социални групи да се окажат изключени от тази нова икономика

10:46 | 07.09.18 г. 22
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Векове наред артистите и уличните търговци са могли да разчитат на Лондон, за да преживяват, само че в британската столица наличните пари постепенно изчезват и това налага приспособяване към новите условия, пише Джоузеф Стенсън за Франс прес.

Именно това бързо е разбрала певицата Шарлот Кампбел, която е сред първите, започнали да използват четец за банкови безконтактни карти, за да получи възнаграждение за изпълненията си в сянката на Лондонското Око, както се нарича голямото виенско колело на южния бряг на Темза.

"Хората свикнаха да плащат всичко с карта", казва пред АФП младата жена на 28 години с корона от изкуствени цветя, която е сложила на русите си коси. Ако хората вече нямат налични пари, има риск уличното изкуство да изчезне", допълва тя. 

Вече 5 до 10% от приходите й не идват от монети, хвърляни в калъфа на китарата й, а от плащания, правени чрез малък преносим четец на карти, който тя е програмирала да удържа по 2 лири (2,22 евро).

Данните, които правителството обявява, сочат, че тя е права. Според доклад на финансовото министерство, публикуван тази година, делът на плащанията с пари в брой във Великобритания е спаднал от 62% през 2006 г. на 40% през 2016 г. Възможно е този дял да достигне 21% през 2026 г., прогнозират авторите на доклада. Министерството насърчава тази тенденция като забрани от януари на търговците да удържат такса при плащане с карта.

Друг сигнал, че изчезването на монетите и банкнотите вече е започнало в британската столица - в определен брой заведения за сутрешна закуска в Ситито, финансовия център на страната, вече не се приемат пари в брой.

И продавачите на списанието "The Big Issue", приходите от което са предназначени за подпомагане на бедните и бездомните хора, са се оборудвали с четци на безконтактни карти, за да се справят с липсата на налични у минувачите.

В Христовата църква в Източен Гринуич в югоизточната част на Лондон, все още се използва кошница за събиране на неделните пожертвования, но от една година преподобната Маргарет Кейв е поставила и четец за безконтактни карти.

"Сумите се превеждат надеждно в банковата ви сметка, никой не може да ги открадне, следователно това е по-добре от тази гледна точка в сравнение с парите в брой", казва тя.

Война срещу парите в брой

И все пак това явление не се харесва на всички.

"Общество без пари в брой поставя три основни проблема", коментира финансовият експерт Брет Скот, автор на наръчник за световните финанси: "Проблем с контролът - знае се какво правите; има проблем с финансово изключване - вие можете да бъдете изключен от системата; и се поставя въпросът с киберсигурността", изброява той.

Според него банките, компаниите за обслужване на плащанията, правителството и компаниите от сектора на финансовите технологии от две десетилетия са повели "студена война срещу парите в брой", опитвайки се да убедят обществеността, че монетите и банкнотите са неудобство.

"Може да приемем това като "обуржоазяване" на плащането", посочва анализаторът. "Правят се опити да се вкара всяка форма на неофициална или неинстуционална дейност в цифровата кошара, която може да се наблюдава и да се използва от големите институции".

Бездомните, бежанците и хората, които не могат да си открият банкова сметка, биха могли да се окажат изключени от тази нова икономика, предупреждава Брет Скот.

Неотдавнашен инцидент изглежда потвърждава правотата на критиците на прекаленото уповаване на технологиите за плащане с карти: през юни близо 5,2 милиона трансакции с карта Visa - от които 2,4 милиона само във Великобритания - бяха блокирани часове наред, поставяйки изненадващо в затруднено положение и търговци, и потребители.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

22
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 5 години
Чудех се, ако няма кеш, ей такива като нашите дето крият парите по куфари в гардероби и багажници, какво ще правят горките? Ще трябва да крият нещо друго, може би накити или кюлчета? :-/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 3
johnnyBravo
преди 5 години
Не е точно така, защото в момента в който си получиш заплатата сметката ти ще е блокирана, както и свързани сметки. Да плащаш в кеш не те освобождава в никакъв случай от изискуеми задължения. Въпросът е, че това е неизбежен процес и цифровизацията се развива във всички посоки. Но винаги можеш да бачкаш на черно и да не ползваш банкова сметка. Въпрос на приоритети ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 15 rate down comment 1
mariata
преди 5 години
Така е. Кеш=свобода. Банковата сметка и карта=робство. Като те нарочат нап, чси, прокуратура, конкуренция, политици и т.н. Ти блокират/конфискуват/изпразват сметката за секунди и те поставят на колени с изути *** и ти го вкарват без вазелин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 12
zlatin77zlatin7
преди 5 години
Ако си тъсите доверен и сигурен инвестиционен посредник, Алтернатива Файненшъл е правилният избор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 1
mariata
преди 5 години
За съжаление в много *** държави, и особено в еврозоната, не само че не харесват кеш, но и не приемат определени копюри. Така например в Ирландия, Холандия, Белгия хич не харесват копюри над 50 евро и често ги отказват. В Италия, Франция и Испания според нивото на магазина/заведението е и лимита на копюра - до 50 или до 100 евро и при някои топ заведения и бутици - 500. В Дания 1000 крони, които са 260 лв се приемат само в банка, в Швеция и Норвегия горе-долу на никакъв кеш не се кефят, най-много да ти вземат монети. Във Великобритания най-големият копюр е 50 лири, което е недостатъчно за скромна вечеря в ресторант. Същевременно в Австрия и Германия си приемат и по 500 евро навсякъде. В Гърция не харесват 500, но биха ти ги приели само да не платиш с карта.България все още е доста свободна и либерална държава на фона на другите от ЕС. Даже 500 евро са по-скъпи от дребните копюри в обменните бюра :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 1
mariata
преди 5 години
В България също е така с някои фирми, които не са регистрирали касови апарати и получават плащане само по банков път. Всъщност такива са над 2/3 от всички фирми в България.За заведенията е редно ако не приемат пари в брой да го обявят предварително или да ти дадат възможност за отложено плащане по банков път :) но все пак във Великобритания всичко е наопаки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 10
Иван Митев
преди 5 години
До колко е възможна сума на плащания в брой не е съществен проблем.Най-важният проблем е, че при Централна банка без защита срещу щети (т. е. при сегашната ситуация), по какъвто начин да се извършват плащанията, е с нарастващи щети.Все още държавната грешката се запазва и щетите нарастват.За стабилен обществен просперитет е необходима Централна банка със защита срещу щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 7
khao
преди 5 години
супер, щом няма кой, значи мога да си тръгна със стоката свободно, не е като да не съм искал да платя със законното средство според закона, но си прав че нямам как да ги накарам да ми вземат парите насила ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 1
Coalport
преди 5 години
"Свободата ПанчоДа те водят на каишкаказват "не е зле"храна ти даваткъпят тедори да се изпишкашти време осигуряватно... всичкотокогатоТЕ ти позволят."автор: djenta
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 7
redcretin
преди 5 години
Днес законно, утре не. Апропо ако ВИЗА използваха публичен блокчейн, нямаше да имат пропадане на услугата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още