Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Не националистите са предизвикателството пред старите стражи на ЕС

Зелените дадоха да се разбере, че техният глас ще става все по-значим, успявайки да привлекат част от електората на популистите

Не националистите са предизвикателството пред старите стражи на ЕС

Ска Келер и Бас Екхоут от партията на Зелените по време на обяваването на резултатите от вчерашния вот. Снимка: Ройтерс

На изборите в неделя гласоподавателите очаквано се отдръпнаха от двете основни политически партии в Европейския съюз, но в крайна сметка те не отидоха при разбунтувалите се популисти.

Вместо това Зелените се оказаха едни от най-големите печеливши от вота, извоювайки си ключова позиция в следващата политическа програма на блока.

Зелените ще са четвъртата по големина партия в Европейския парламент, след като делът им нарасна от 7% на 10%, показват последните данни за вота на избирателите от понеделник сутринта, съобщава Bloomberg. Значителните ръстове на подкрепата им в страни като Германия и Франция подчертаха успеха на движението, докато системните политически сили като християндемократите и социалистите отчетоха комбиниран спад на местата в новия парламент под 50% за първи път.

Още по темата

По-голямото фрагментиране в 751-членния орган дава на по-малките проевропейски сили шанс да извоюват по-голямо влияние, особено що се отнася до избора на ново ръководство в Европейската комисия.

Зелените вече изпратиха сигнал, че ще поискат висока цена за участие в проевропейска коалиция на мнозинството, за да помогнат в противопоставянето срещу евроскептиците и крайнодесните.

„Искаме да имаме тежест в преговорите“, заяви Филип Ламбер, белгийският сълидер на фракцията на Зелените в ЕП, преди да бъдат обявени окончателните резултати от вота. Той обаче увери, че неговата партия иска „измерима, проверима и осезаема промяна“ като награда за своята подкрепа.

Зелените се основават върху две често пъти противоречащи си политически линии – действия на местно ниво и скептицизъм спрямо глобализацията от една страна и силен проевропейски инстинкт и отдаденост на мултилатерализма от друга.

Това дава на Зелените присъствие и в двата водещи политически лагера – както при популистите като италианския вицепремиер Матео Салвини и Марин Льо Пен от Франция, така и при традиционните политически семейства като тези на социалистите и християндемократите.

Членовете от Германия в политическата група на Зелените в ЕП ще нараснат с деветима до 22-ма, а от френска страна ще се удвоят до 12 човека, показват предварителните резултати. Друга страна, където екологичните настроения се засилват, е Белгия, като нейните представители сред Зелените в ЕП ще увеличат с един до трима.

От години Зелените бележат ръстове в подкрепата си на местно, регионално и национално ниво в европейските страни. Въпреки това засега техният най-голям успех е участието им като по-малък коалиционен партньор в управляващата германска коалиция в периода 1998-2005 г.

Политиката за опазване на околната среда като цяло и темата за климата в частност успяха да се изкачат до върховете на европейския политически дневен ред през последните 15 години, като блокът въведе таван на изхвърляния въглероден диоксид от енергийните си централи, заводи, автомобили и самолети.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

2
 
1
 
6
преди 3 седмици
Зелените ще са популисти, ако вземат да влязат в съюз с някоя замърсяваща индустрия и я подкрепят явно! Засега не са го направили, така че да не им лепваме епитет, само защото не разбираме какво точно искат!
Аз бих ги нарекъл леко идеалисти или не толкова леко, но това е хубаво качество за политик!
2
 
2
 
5
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
е те тези, зелените, ще сгромолясат индустрията на Германия, но да се надяваме , че бюргерът ще се осъзнае на време.
4
 
4
 
4
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
тоест, страхувахме се да не дойдат фашистите, а накрая дойдоха комунистите :):) Ужас, баце!
6
 
7
 
3
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Зелените също са популисти, така че това е вътрешно преразпределение на популисткия вот, а не привличане на такъв.
5
 
8
 
2
преди 3 седмици
Още в трудовете на другаря ленин е описано, че Германия е страната в Европа с най-много комунисти на глава от населението, повече дори от болшевишка Русия и планът на третия интернационал разбира се е първа в Европа да се комунизира Германия и после да се използва като база за износ на революция. Днешният резултат препотвърждава мъдрите слова на другаря ленин и за мен лично е доказателство, че последният комунист в Европа ще е германец, но това не значи, че ес ще бъде дълголетен и стабилен. Резултатите на Матео Салвини са +50% спрямо последните избори, макарончо е смазан, а Орбан ще напусне енп. Страхувам се, че няма никакви поводи за оптимизъм след вчерашните избори.

Още от Европа
ЕК: Увеличават се пречките пред търговията за европейските предприятия