Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Одисеята на „Академик Черский“

Корабът приближава Европа, но остава неясно колко време ще му е необходимо и разполага ли с необходимото оборудване за завършване на „Северен поток 2“ в срок

Одисеята на „Академик Черский“

Снимка: marinetraffic

Руснаците изпратиха единствения си кораб за полагане на тръби, оборудван с динамична система за позициониране - „Академик Черский“, в Европа. Може ли обаче малкият кораб без подобен предишен опит да завърши полемичния мащабен газов проект „Северен поток 2“, размишлява Матеуш Кубияк, старши петролен и газов анализатор към полската консултантска компания Esperis, в анализ за онлайн изданието Euractiv.

Изглежда, че руснаците най-накрая са взели решение относно метода на завършване на строителните работи по газопровода. „Академик Черский“ се движи към Европа и ако не се случи нищо неочаквано (автоматичната система за идентификация на кораба е деактивирана), в крайна сметка той може да стигне до Балтийско море още през април.

Основният въпрос е дали плавателният съд е достатъчно подготвен да извърши операциите по полагане на тръби без допълнителна модернизация. Също така съществува и рискът САЩ да ударят проекта още веднъж с нов набор от санкции. 

Още по темата

Руснаците трябва да разчитат на себе си

Строителните работи по "Северен поток 2" - газопроводът от Русия до Германия с годишен капацитет от 55 млрд. куб. м, бяха прекратени през декември 2019 г. след одобрението на санкционните мерки от президента на САЩ Доналд Тръмп.

Промените в американското законодателство включват набор от задължителни санкции срещу чуждестранни субекти, които продават, дават под наем или предоставят плавателни съдове за полагане на тръби на дълбочина по-голяма от 100 фута. Мерките могат да бъдат наложени от САЩ без консултации със съюзници.

Подобно формулиране на разпоредбите принуди Allseas, изпълнителят на „Северен поток 2“, да спре операциите по полагането на тръби, за да избегне санкциите. По същия начин този риск ефективно попречи на други световни инженерингови компании да поемат дейността след Allseas.

Независимо от тези бариери ситуацията изглежда вече по-ясна, тъй като руснаците изпратиха в Европа единствения си кораб, снабден с динамична система за позициониране, вероятно отлагайки някои от своите газови проекти в Далечния Изток („Газпром“ вече беше приключил търга за по-нататъшно приспособяване на кораба да работи на газовите находища на Сахалин и подобна модернизация е планирана да бъде извършена през 2020-2021 г.).


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (15)

   1| 2    
3
 
4
 
15
dikens15 до: korn
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Не толкова, колкото се излагат тия на Запад в момента!!!!
2
 
4
 
14
dikens15 до: Dr. Vatnikov
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Ти освен 5 заучени фрази друго не можеш ли да пишеш!!! Пет заучени фрази на всеки твой всеки ден. Май муна да хванеш пак ще измисли нещо смислено. Май муна, но не и ти!!!!
5
 
2
 
13
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Тази трагикомедия продължение на онази история със руския самолетоносач който опушваше моретата и някрая се запали ли е? Тези хора няма ли да спрат да се излагат.
2
 
5
 
12
vzhekoff до: Императорът
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Още като стигнеш до "полски експерт" и може да не четеш нататък. Иначе ши3о-експертизата пак се е одрискала до ушите, ватник до зелка :) Гледам все едни и същи 3-4 физиономии, явно не наемат повече - рижавият е свил бюджета.
3
 
7
 
11
преди 4 месеца
Чудно - дали не може да положи тръбите, щом отива специално за тая цел? Или ще товари туристи да гледат?

СП 2 ЩЕ бъде построен - в него са вложени ного пари - Европа го иска и Газпром го иска.

Още от Европа
Аерокосмическата индустрия във Великобритания ще създаде фонд с 1,3 млрд. долара