IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От днес Германия остава със само шест АЕЦ-а

Ядрената централа „Филипсбург“ в Баден-Вюртемберг ще бъде изключена тази вечер

18:10 | 31.12.19 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ядрената централа &bdquo;Филипсбург&ldquo; в Баден-Вюртемберг. <em>Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

Ядрената централа „Филипсбург“ в Баден-Вюртемберг. Снимка: Ройтерс, архив

Последната атомна електроцентрала в Германия трябва да излезе от мрежата в края на 2022 г. - Бундестагът реши това през юни 2011 г. след фаталната авария във Фукушима. Засега в Германия все още работят седем атомни електроцентрали за производство на електроенергия. Един от тях, блок 2 на електроцентралата „Филипсбург“ в Баден-Вюртемберг, ще бъде окончателно затворен днес около 20:00 ч. Българско време.

Атомната централа „Филипсбург“ (KKP) се намира на около 30 километра северно от Карлсруе на остров в река Рейн. На това място са построени два блока: Блок 1, построен през 1979 г., който беше закрит през 2011 г. Блок 2 излезе в мрежата през 1984 година. През 2018 г., според оператора EnBW, централата е генерирала около единадесет милиарда киловатчаса електроенергия и по този начин е покрила приблизително 13 процента от потреблението на електроенергия в Баден-Вюртемберг.

Сигурността на доставките също няма да бъде застрашена. Министърът на околната среда на Баден-Вюртемберг Франц Унтерстелер, който е избран от „Зелените“ говори за необходимия „микс от мерки от вноса на електроенергия, производство чрез възобновяеми източници и разширяване на мрежата“, който ще замени ядрената енергия.

Необходимо е обаче според него е да се продължи с разширяването на мрежата и последователно да увеличим производствения капацитет чрез възобновяеми енергийни източници - особено ако последната атомна електроцентрала в Баден-Вюртемберг бъде изключена от мрежата след три години – става дума за Некарсвестхайм II.

С изключването на „Филипсбург“ в Германия ще останат само шест атомни електроцентрали. Планира се „Гронде“, „Гундреминген С“ и „Брокдорф“ да бъдат спрени най-късно до края на 2021 г. „Изар 2“, „Емсланд“ и „Некарвестхайм II“ ще бъдат изключени най-късно до 31 декември 2022 г.

Федералният министър на околната среда Свеня Шулце подкрепя спирането на реакторите. „Отказът от ядрена енергия прави страната ни по-безопасна", казва политикът от СПД. Според нея това помагало и да се избегнат радиоактивните отпадъци. Особено във времена, в които някои пропагандират ядрената енергия като предполагаем климатичен спасител, важно е да се подчертае, че тя не решава нито един проблем, а създава нови, пояснява Шулце. А именно - съхраняването на високо радиоактивни материали в продължение на милион години.

За Федерацията за опазване на околната среда и природата (BUND) „Филипсбург“ е една от най-предразположените към аварии централи в Германия. Електроцентралата работи повече от 30 години, въпреки че нарушава приложимите изисквания за безопасност. „Всяко спиране на атомна електроцентрала е успех в дългогодишната борба срещу опасната ядрена енергия“, казва шефът на BUND Олаф Банд.

По думите му обаче спирането на централата е само частична победа. „Призоваваме федералното правителство да прекрати изцяло ядрената енергия, включително фабриката за горивни елементи в Линген, която все още работи за неопределено време, и инсталацията за обогатяване на уран в Гронау“, казва той.

Енергийната компания EnBW Energie Baden-Württemberg, от друга страна, говори за 35 години „безопасно производство на електроенергия“. Безопасността имала основен приоритет до последния ден на производство на електроенергия. През целия оперативен период са били инвестирани непрекъснато средства - в нови технологии и в допълнително обучение на персонала.

Изключването EnBW описва като "технически стандартен процес". Мощността на реактора се намалявала непрекъснато, което се случва чрез постепенното поставяне на така наречените контролни пръти в ядрото на реактора. По-късно генераторът ще бъде изключен от обществената електрическа мрежа. Процесът на изключване преди самото изключване от мрежата отнема няколко часа.

EnBW получи необходимото одобрение за извеждане от експлоатация и демонтаж от Министерството на околната среда на Баден-Вюртемберг в средата на декември. Разглобяването трябва да започне през 2020 г. Ще минат години, ако не и десетилетия до окончателния демонтаж. Министерството на околната среда в Щутгарт изчислява, че за демонтажа ще са нужни 15 години.

Проблемът: Темата за съхраняването на радиоактивните ядрени отпадъци все още не е решена 70 години след началото на ползването на ядрената енергия. Това означава, че големи количества силно радиоактивни материали трябва да бъдат временно съхранявани, най-вече на местата на предишните атомни централи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 4 години
е капацитета му стига само за маневри в стил : "а вие защо биете *** ?"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 1
fon
преди 4 години
Това е реактор 1.4ГВhttps://pris.iaea.org/PRIS/CountryStatistics/ReactorDetails.aspx?current=98Според нашите специалисти занимаващи се с пещерна руска енергетика това е невъзможно, германците ще стоят на тъмно и ще зъзнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 7
zelka007
преди 4 години
дядя вова , де е новината за изключване на реактори в немско , де е мъск и самолетоносачите ... :)))германците си имат план ... Netzentwicklungsplan 2019-2030 ... и си го следват . хората са си избрали партии и политици , които ще изключат ядрените централи . после и въглищните , не ги мисли тях . произвеждат толкова ток от вятър , слънце и биомаса , че покриват над 50% от потреблението си . и още не са оползотворили и 10% от пълният си потенциал ... ще я разглобят старата енергийна система и ще я сглобят наново ...на мъск каква маана му намираш постоянно ... :))) ... идеологически враг ли виждаш в него ... :))) ... бачка си човека . не гони някакви постижения за пропагадни цели . има си идеи , инвестира средства , в повечето случаи му се получават . а че от осъществените му идеи , понякога се прецакват русиянските мегадържавни корпорации е по-скоро страничен ефект , а не търсена цел ... :))) ...и да не блажиш по нова година , че на твоите patronus , коледата е на 7-ми - още се пости , има време за свинско със зеле ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 11
дядя Вова
преди 4 години
То и бай Илон щеше да ги цъка спътниците като пирожки и да ги мята горе на конвейер, но нещо се оказа, че не му излезе сметката.Тролея до горе нещо не работи по разписание,хич толкова не се печели от тия многоразови кораби.Въобще във всяко нещо американско, има ли много пари,нищо никак не е изгодно,самолетоносачи за амнай'с трилионадо последната Тислъ :) {и пирон}
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 11
data
преди 4 години
Токамаците им предстой все още да се докажат като технология . Към момента разходите за поддържането на магнитните полета са повече от добитата енергия . Американците са по напред с тяхната лазерна технология - поне стигнаха до положителен добив на енергия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 6
дядя Вова
преди 4 години
Колега,единствето нещо, когато човек се занимава с фекалии е да се изцапа :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 7
дядя Вова
преди 4 години
Ихааа, пак чакаме светлото бъдеще!45 години стигат?Тия Токама-ци съм ги чел навремето през соца в списание Космос.Още 20-30-40? А до масово производство 50?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 4
ing5rov
преди 4 години
ти какво мериш , не е ясно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 13
ivailojelyazkov
преди 4 години
двама като си мерят п1шк1те НИКОГА АМА НИКОГА НЕ си давай дупенцето !!!! разбрали е налъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 10
ing5rov
преди 4 години
фекалията , знаеш ли колко молби за разпадане на Русия има примерно от 1812 а насам ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още