IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на UBS скача със 120% през последното тримесечие

Резултатът представлява известна утеха за новия директор Ралф Хамерс, който може да се сблъска със сериозни юридически проблеми

11:34 | 26.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ралф Хамерс може да има съдебни неприятности в родината си. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Ралф Хамерс може да има съдебни неприятности в родината си. Снимка: Bloomberg LP

За първи път новият директор на UBS Ралф Хамерс представи тримесечни отчети на банката - и показа силни резултати. Голямата швейцарска банка генерира печалба в размер на около 2 млрд. долара преди данъци през последното тримесечие на 2020 г., обяви компанията във вторник.

Сумата е с 500 милиона долара по-малко, отколкото през силното трето тримесечие. Но това означава, че UBS все още отчита над 120 процента ръст спрямо печалбата си от предходната година. UBS също успява да увеличи допълнително капиталовите си ресурси. Съотношението на собствения капитал се е повишило от 13,5% през третото тримесечие на 13,8%.

За цялата година печалбата преди данъци възлиза на почти 8,2 милиарда долара – с 47 процента повече в сравнение с предходната година. Печалбата на акция нарасна дори с 57 процента. Банката се справя добре с кризата, като досега са заделени провизии за лоши заеми в размер на малко под 700 млн. долара.

UBS Group AG планира да изкупи обратно акции за 4 млрд. франка (4,5 млрд. долара) през следващите три години, засилвайки възвръщаемостта за акционерите, след като приходите от управлението на клиентски активи и инвестиционното банкиране генерираха сериозни резултати. Кредиторът удвоява размера на предишна програма за обратно изкупуване и заяви, че очаква да изкупи обратно акции за до 1,1 млрд. долара през първото тримесечие, се казва в изявление във вторник, цитирано от Bloomberg.

Но това не са всички добри новини. Оказва се, че UBS също така контролира разходите си добре: банката харчи около 74 цента за всеки събран долар - в края на 2019 г. това съотношение на разходите бе 86,7 цента за долар от приходите. А освен това кредиторът продължава своя курс на строги икономии - до края на март около една пета от клоновете трябва да бъдат затворени.

„Беше предизвикателна година както за нашите клиенти, така и за колегите, така че тези резултати са още по-удовлетворени“, казва Хамерс, цитиран в прессъобщение. Новият шеф също така подчертава, че всяко подразделение на банката е допринесло за успеха.

Най-важната бизнес област, бизнесът с богатите и супер богатите клиенти (Global Wealth Management), е увеличила печалбата си с повече от 20 процента в сравнение със същото тримесечие на предходната година. Отделът успява да увеличи както приходите от такси, така и приходите от лихви - въпреки ниските лихвени проценти в световен мащаб.

С печалба преди данъчно облагане от около 500 млн. долара инвестиционната банка не успява да надгради успешните предходни тримесечия - но в края на 2019 г. подразделението даже отчете загуба. Инвестиционните банкери са се възползвали от малко по-ниската, но все пак значително увеличена волатилност на пазарите в сравнение с третото тримесечие и по този начин - от по-висок търговски оборот. Освен това бизнесът със сливания и придобивания все още върви добре.

Ралито, което се запазва на финансовите пазари от март, има положителен ефект и върху управлението на активите (Asset Management). Печалбата преди облагане с данъци се е увеличила с над 120 процента в сравнение с четвъртото тримесечие на 2019 г. - най-вече защото приходите от такси при изпълнение на зададени критерии са нараснали със 185 процента. Само в частния и корпоративния сегмент на клиентите в Швейцария продажбите и печалбите стагнират.

Силните цифри вероятно ще успокоят Ралф Хамерс: холандецът вече бе подложен на силна критика малко след като встъпи в длъжност в Швейцария. Причината за това бе заплахата от разследвания за пране на пари и финансиране на тероризма от времето му начело на холандската ING. Холандски активист бе получил съдебна заповед, която може да гарантира, че дело срещу ING, приключено през 2019 г., ще бъде възобновено и разширено и до тогавашния ѝ изпълнителен директор Хамерс.

Ако има обвинителен акт, Хамерс трудно ще задържи поста си. Председателят на борда на директорите Аксел Вебер също се сблъсква с критики, защото той докара Хамерс и вероятно е бил изненадан - както и цялата банка - от заплахата за правни проблеми около новия изпълнителен директор. Но поне външно мениджърите на UBS хвалят холандеца. Говори се, че той внася „нов повей“ в голямата швейцарска банка.

Силните данни на UBS поставят отправни точки за другите големи европейски банки, които ще представят своите отчети за кризисната година през следващите седмици. Едно нещо обаче вече е ясно: местните конкуренти от Credit Suisse (CS) няма да се справят добре. CS вече информира своите акционери през последните седмици, че вероятно ще отчете лек минус през четвъртото тримесечие поради проблеми с наследството от финансовата криза и отписвания на инвестиции в хедж фонд в Ню Йорк.

Банките, които разчитат на силно инвестиционно банкиране, вероятно ще се справят добре. Анкен Ренген, анализатор в RBC Capital Markets, очаква световните инвестиционни банки да спечелят средно с 26% повече през четвъртото тримесечие, отколкото през същото тримесечие на миналата година, пише Handelsblatt.

Но отстоянието между американските банки и европейските конкуренти вероятно ще се увеличи още през 2020 г. Докато американските банки са генерирали приходи за  средно 5,9 милиарда долара през четвъртото тримесечие, приходите на европейската конкуренция са средно само около 2 млрд. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още