IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pfizer/BionTech ще доставят още 200 млн. дози от своята ваксина в ЕС

Общността вече си е осигурила 500 млн. дози от разработката на компанията до края на 2021 година

14:04 | 17.02.21 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Pfizer/BioNTech ще доставят още 200 млн. дози от своята ваксина за държавите от ЕС, съобщават от двете компании на своите сайтове след края на преговорите с европейските власти, стартирали в началото на януари. Така общността ще получи общо 500 млн. дози от разработката на двете компании, като остава опция за допълнително договаряне на още 100 млн. дози.

Доставката на тези допълнителни количества ще бъдат осъществени през 2021 година, като 75 млн. от тях - през второто тримесечие на годината.

Ваксината на двете компании, която ще бъде доставена в ЕС, се произвежда в рамките на общността. Доставките са съобразно насоките на Европейската комисия и в съответствие с броя на населението в отделните държави от ЕС, уточняват от компаниите.

В световен мащаб се очаква Pfizer/BioNTech да произведе около 2 млрд. дози ваксини срещу коронавируса до края на 2021 година.

Ваксината на двете компании е първата одобрена за използване в ЕС от Европейската агенция по лекарствата (EMA). В момента Агенцията е дала разрешение за поставяне на общо три ваксини срещу коронавируса - на Pfizer/BioNTech, Moderna и AstraZeneca. 

В Унгария отделлно разрешение за поставяне има още и разработката на руския институт "Гамалея" - "Спутник V", и на китайската компания Sinopharm. 

Очаква се до средата на март още една ваксина да получи разрешение за поставяне в ЕС - на Johnson & Johnson. Към момента не е ясно и какво се случва с документацията за руската "Спутник V" и дали въобще е подадена за разглеждане от ЕМА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 3 години
Това use under Emergency леко притеснява на етикета...На 1 000 000 ваксини с Модерна/файзър умира 1 и един е осакатен - временно или постоянно.На 1 000 000 заразени с Корона вирус поне 20 000 умират и незнайно колко са осакатени временно или завинаги.Всеки сам да прецени за себе си как да постъпи базирайки се на тези цифри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
пари на вятъра... или как от страха и простотията на човечеството някои стават ненормално богати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
хах ... not-on 7 , това е твойта тема , да я оспамиш с безсмислици поне 10 пъти ... :)))иначе , на който му е интересно за ваксините , един добър анализ в thelacet за производството , достъпността и одобрението ...https://***.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)00306-8/fulltext
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още