IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прат: ЕЦБ скоро ще обсъди нов кръг от заеми към банките

Според главния икономист на банката обсъжданията на параметрите на нови заеми са нещо сложно, защото зависят от обема стимули

21:54 | 20.02.19 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) скоро ще обсъди нови, няколкогодишни заеми за банките, заяви нейният главен икономист в сряда. Той обаче подсказа, че един нов кръг от заеми може да не е толкова щедър, колкото предишните, предава Ройтерс.

Ситуацията за банките, най-вече в Италия и Испания, става все по-трудна, тъй като датите за плащанията по целенасочените дългосрочни операции по рефинансиранe (TLTRO) за 739 млрд. евро на ЕЦБ наближават през 2020-21 г.

Коментарите на Петер Прат предполагат, че ще бъде обсъден нов кръг от TLTRO още на следващата среща на ЕЦБ – на 7 март. Взимането на решение обаче, най-вече по условията на заемите, вероятно ще трябва да почака.

„Обсъждането ще се случи много скоро в управителния съвет“, каза Прат на конференция във Франкфурт. „Това не означава, че ще вземем решение... в този момент“.

Последните целенасочени дългосрочни операции по рефинансиранe бяха предложени при лихви от нула процента. Банките може да спечелят до 0,4% от парите, които са заели от ЕЦБ, ако ги предложат на компании и домакинства.

Прат заяви, че обсъжданията на параметрите на нови заеми са „нещо сложно, защото зависят от обема стимули, които искате да предложите или не“.

Представяйки ключов аргумент в подкрепа на заемите, Прат заяви, че може да се наложи банките, вече страдащи от слаба рентабилност, да намалят кредитирането към реалната икономика на фона на забавянето напоследък.

Това все още не се е случило, но ново дългосрочно финансиране би предоставило вид застрахователна полица, особено след като несигурността започва да се прокрадва сред компаниите.

Източници на Ройтерс заявиха миналата година, че ЕЦБ обмисля да предложи TLTRO с променлив лихвен процент, а не с фиксиран, като освен това обмисля по-кратки срокове.

Намаляването на матуритета от сегашните четири години и предлаганата сума са други опции, които анализаторите смятат за възможни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
mick
преди 5 години
А и идеята е май корпорациите да заместят държавите. Има огромни корпорации, частни армии и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
mick
преди 5 години
Откриха философския камък с това печатане на пари. И така ще е докато могат да печатат, а като гледам могат още дълго да го правят. Щом и американците се насочват към спиране на увеличаването на лихвите. Печатане печатане печатане. Това е икономиката през последните 20 години. Да му мислят държавите които не могат да го правят и искат да нямат дългове. Щото реално те плащат келепира на печатащите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 1
polki
преди 5 години
Пропуснаха момента в който трябваше да спрат и в момента са в цунгцванг. Цунгцванг (на нем. zugzwang) означава, че трябва да се направи някакъв ход, но този ход води до влошаване на положението или иначе казано "ЕЦБ няма полезен ход и каквото и да предприеме всичко ще е с фатални последици". Те и затова нищо не правят :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 5 години
Тук се има в предвид банките, които са закъсали. Отделно при рецесия кредитирането се ограничава. Не се раздават кредити наляво и надясно въпреки ниските лихви. Но забъркаха голяма манджа с тези отрицателни лихви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 2
ПИЧ
преди 5 години
Какво казва бай Прат. Ще въртим печатницата, отново и отново, никой няма да остане незахранен с евтини и обезценени мангизи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още