IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството на Франция подаде оставка

Ходът беше очакван след поражението на Макрон на местните избори

10:55 | 03.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Френският премиер Едуар Филип (вляво) и президентът Макрон. <em>Снимка: EPA/IAN LANGSDON / POOL</em></p>

Френският премиер Едуар Филип (вляво) и президентът Макрон. Снимка: EPA/IAN LANGSDON / POOL

Центристкото правителство на Франция с министър-председател Едуар Филип подаде оставка. Това съобщи президентският дворец в Париж в петък. Този ход се очакваше, защото президентът Еманюел Макрон планира да освежи политиките си и да направи промени в правителството, предава DPA.

Лагерът на Макрон претърпя поражение на местните избори във Франция. Ще има „нов екип“, заяви държавният глава в интервю, публикувано късно в четвъртък вечерта от ежедневника Le Parisien и други регионални вестници.

Макрон беше подложен на силен натиск след последния кръг на местните избори през миналата неделя, тъй като центристкият му лагер не успя да надделее в големите градове с малки изключения.

Вместо това имаше „зелена вълна“: Зелените и техните съюзници завладяха големи градове като Лион, Страсбург и Бордо. В югозападния френски град Перпинян се наложи кандидат от крайно дясната партия Rassemblement National (RN - предишната Front National).

Премиерът Едуар Филип ръководеше центристкото правителство от май 2017 г. Политикът, който първоначално идва от лагера на десницата, спечели балотажа в северния френски пристанищен град Льо Хавър и става кмет.

Макрон даде да се разбере в четвъртък, че възнамерява да направи политиката си по-социална в условията на икономическата криза, свързана с коронавируса. По-специално, става въпрос за стимулиране на икономиката, подновяване на социалната защита и околната среда.

Самокритично той призна, че понякога създава впечатление, че иска да „реформира срещу волята на народа". През зимата имаше стачки и масови протести заради планираната пенсионна реформа.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още