IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Процедурата по импийчмънт на Тръмп е основана на фалшиви аргументи

Еднополюсният свят вече не съществува, заяви руският президент по време на годишната си пресконференция

16:07 | 19.12.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Процедурата по импийчмън на американския президент Доналд Тръмп се основава на „фалшиви“ аргументи. Това заяви руският държавен глава Владимир Путин по време на годишната си пресконференция, цитиран от Bloomberg. По думите му маневрата на политическите опоненти на Тръмп няма да доведе до реални последствия в контролирания от републиканците американски сенат.

Според Путин републиканците няма да искат да премахнат от власт представител на своята партия. Президентът посочи още, че случващото се отвъд Океана е просто „част от продължаващата вътрешнополитическа битка“.

По отношение на двустранните отношения между Вашингтон и Москва държавният глава отбеляза, че неговата страна иска добри отношения със САЩ независимо кой е начело в Белия дом. Той също така изрази съжаление, че администрацията на Тръмп отказва да удължи действието на договора СТАРТ за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия. Ако няма ново споразумение за контрол, то тогава „няма да има нищо, което да спре надпреварата във въоръжаването“, посочи той.

В изказването си президентът отправи и остра критика към състоянието на сигурността в Европа. Той отвърна на нападките от страна на германския канцлер Ангела Меркел, която обвини Русия, че не е сътрудничила достатъчно в разследването за убийството на грузински гражданин в Берлин, което според прокуратурата е свързано с Москва.

Путин отрече Москва да има връзка с атаката срещу Зелимхан Хангошвили, когото определи като „убиец“, отговорен за смъртта на близо сто човека. Германия е отхвърлила безброй молби от руските служби за предаването му, позволявайки на един „терорист“ да се разхожда свободно в европейска столица, посочи още той.

Еднополюсният свят е илюзия

Държавният глава коментира и състоянието на международното положение в по-общ план, като заяви, че според него еднополюсният свят е илюзия, а многополюсният е производна от икономическото развитие на страните.

„Еднополюсният свят вече не съществува", каза президентът, цитиран от ТАСС. „След разпадането на Съветския съюз възникна илюзията, че тази свят е възможен и че той дълго ще съществува“, каза той и уточни, че това е било само „илюзия“, потвърдена от последните световни събития.

„След Втората световна война американския дал от световния БВП беше 50 процента, а сега делът на Китай е по-висок от този на САЩ. Китай изпреварва САЩ както по своя дял, така и по много други показатели, по паритет на покупателната способност китайската икономика изпревари американската", отбелязва Путин. Според него такива показатели „неизбежно водят към изменения по много други направления".

Путин отбеляза също, че светът не може да бъде устроен еднополюсно с единен център, откъдето да се управлява цялата световна общност. „Затова е толкова важна ролята на нашето взаимодействие с Китай. Ние ще укрепваме нашите многостранни стратегически връзки и съм уверен, че това ще бъде от полза както за народа на Китай, така и за народа на Руската федерация", посочи той.

Ответни мерки срещу санкциите за „Северен поток 2“

Путин категорично заяви, че Русия ще вземе ответни мерки срещу САЩ, ако страната задейства новите санкции срещу газопровода „Северен поток-2", съобщава БТА.

Американският Сенат прие тази седмица бюджета за отбрана, съдържащ санкции срещу „Северен поток-2", предвиден да доставя руски природен газ до Германия. Очаква се газопроводът да заработи идните месеци.
Ще отговорим с реципрочни мерки, каза Путин на годишната си пресконференция, предавана по телевизията.
Това, разбира се, ще се отрази на нашите междуправителствени отношения, допълни той.

По-рано Кремъл критикува санкциите като нечестен опит да се запазят позициите на САЩ на европейския газов пазар.

Без ревизии на Минските споразумение

Украинските лидери трябва да разговарят директно с подкрепяния от Москва сепаратистки район на Донбас, за да бъде възстановен мирът в Източна Украйна, каза Путин.

Той изключи всякаква възможност за ревизия на Минските мирни споразумения от 2015 г. и изрази желание разговорите в т.нар. Нормандски формат да продължат.

Президентът отново отхвърли обвиненията за руска военна намеса в конфликта. Отговаряйки на въпрос на украински журналист за необходимостта в процеса на уреждането на конфликта да бъдат изтеглени от Източна Украйна всички чужди войски и наемници, Путин отбеляза, че там „няма чуждестранни войски". „Там има местна милиция, местни сили за самоотбрана. Те са съставени от местни жители", посочи той, цитиран от БТА. А що се отнася до наемници, според него такива в Донбас наистина има. „Там има французи и немци, които воюват и за едната, и за другата страна. Дайте да изясним този въпрос, но искам да подчертая, че те не съставляват основата на тези въоръжени формирования", подчерта руският президент.

Тежката артилерия, която използват сепаратистите, е „тяхна бойна техника", каза той, но не обясни как са се сдобили с нея, отбелязва ДПА.

Украйна трябва да продължи да спазва ангажимента си за изтегляне от разделителните линии, добави президентът. Той обвини западните страни, че нанасят сериозни удари на Украйна, а обвиняват Русия, и даде пример с транзита на руски газ. САЩ „казват, че искат да помогнат на Украйна да запази транзита (на газ). Но аз току-що казах на колегата си от Украйна, че самите ние искаме да запазим транзита, ние при всички случаи сме заинтересовани от това. Ако искаха да помогнат, по-добре да бяха дали пари", каза Путин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 9
vajvaj
преди 4 години
Има едно по-лошо нещо от това Путин да те нападне и това е Путин да те защити...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 14
korn
преди 4 години
Прав е ***. Днес имаме многополюсен святб благодарениеа САЩ, Великобритания, Франция и Германия които си изнесоха производството в Китай и отвориха своите пазари за китайските стоки.. Така дадоха хляб на 1,5милиарда китайци. Евала и на китайците,които за разлика от руснаците, запретнаха ръкаваи с много труд и саможертви, приеха подадената им ръка и превърнаха една комунистическа клоака в модерна и технологична държава. Имаме многополюсен свят благодарение на всички европейци които загърбиха хилядна история на войни по между си и с много труд и саможертви създадоха ЕС който изхранва 500 милиона човека и с който всеки се съобразява. И там някъде в ъгъла, имаме една Русия която единственото което продължава да прави, е да продава суровини и да води войни, за да може 140 милиона пиянки да си пият и ядат и да се молят на своя вожд. Ей този същия хубавец който за 20 години не спря да повтаря едно и също и пак най голямото му постижение ще е да пусне още една тръба по която да продава суровини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 15
lyusien
преди 4 години
Не е работа на Путин да коментира вътрешни работи на С А Щ И по покупателна възможност американските граждани са много по големи от китайските Това е просто Трябва да се раздели Б В П на С А Щ и Китай на населението и се получава покупателната възможност на двете страни Путин със сигурност знае това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още