IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растящото напрежение между САЩ и Иран повлече надолу европейските индекси

Книжата на веригата бижутерии Pandora поскъпнаха с 11,9 на сто, след като компанията потвърди своите позитивни очаквания за 2019 г.

19:45 | 06.01.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните европейски борсови индекси приключиха първата сесия от седмицата на червена територия на фона на растящата тревога сред инвеститорите, които продължават да следят внимателно ескалацията на напрежението между САЩ и Иран, съобщава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 0,41 на сто до 416,63 пункта.

Германският показател DAX записа спада в размер на 0,70%, или 92,15 пункта, смъквайки се до ниво от 13 126,99 пункта.

Френският измерител CAC отчете понижение от 0,51% до 6013,59 пункта.

Британският индекс FTSE се понижи с 0,62 на сто до 7575,34 пункта.

Трейдърите се насочиха към по-стабилни активи като златото и облигациите, след като САЩ използваха дрон, с който ликвидираха висш ирански генерал, възпламенявайки наново напрежението с Техеран, който обеща да отвърне на удара.

На фона на опасенията за евентуално нарушаване на доставките на петрол цените на основните показатели се покачиха. Стойността на международния бенчмарк Брент се повиши с 6 на сто до 68,60 долара за барел, докато тази на американския WTI отчете ръст от 0,3% до 63,22 долара за барел.

европейски европейски

Борсите реагираха и на неуспеха на испанския лидер на социалистите Педро Санчес, който изпълнява функциите на временен премиер, да получи одобрението на парламента за съставяне на ново правителство.

В неделя „за“ гласуваха 166 депутати в 350-местния парламент, 165 бяха против и 18 се въздържаха. За да бъде утвърден кабинетът при първото гласуване, е необходимо абсолютно мнозинство от 176 гласа.

По-рано днес бяха публикувани и икономическите данни за еврозоната. По информация на Bloomberg икономиката в еврозоната постепенно се отдалечава от стагнацията в края на 2019 г. на фона на подобряващия се сектор на услугите и въпреки новото свиване в промишления сектор.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI на IHS Markit за еврозоната се е повишил до 50,9 пункта през декември в сравнение с 50,6 пункта, отчетени през ноември.

При индивидуалните акции книжата на веригата бижутерии Pandora поскъпнаха с 11,9 на сто, след като компанията потвърди своите позитивни очаквания за 2019 г., докато британската John Wood Group успя да отбележи 4,2-процентен ръст в стойността на своите акции на фона на ескалацията на напрежението в Близкия Изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 3
Valentin13
преди 4 години
Докторе не си разбрал добре да ти кажа. този момък се включва навсякъде защото Русия има огромен проблем. До преди година - две, Владимир Последни не слизаше от страниците на медиите, та не беше мускули, делтапланери, подводни батискафи и так дальше. така си изгради имидж на непобедим, респективно на Красная армия.обаче бай Тръмпич му открадна най-нагло първото място по медиите и го завря в трета глуха, където си му е мястото.и сега вся остальная ...се опитва да го прокара отново напред, ама не ставаа. въобще голям проблем се появява на издутия мехур на В. Последний.сега се опитват да намажат и от Иранската криза.бай -дъ-уей, подочух че една голяма скрита ескадрила ирански самолети, насочени в северна посока, са почнали спешно да ги мейнтейнват, за да са готови за предстоящото...ще превозят аятоласите в северния рай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Чебурашка, ти изобщо видя ли тая статия на каква тема е? ...бърза да пейства, да не изпусне копейките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
Чудо на чудесата 1:Иран обогатява уран за ядрено оръжие както му е кеф.Чудо на чудесата 2:Ракетите на Иран могат да удрят американските бази в България.Чудо на чудесата 3:Всички русофоби са безсмъртни, но затова правилно идейно ориентирани.Както го пишеше едно време по хатактеристиките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още