IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рим понижи целта за дефицит през 2019 г. в опит да се спаси от наказанията на ЕК

Сега очакваният за годината недостиг трябва да е 2,04% от икономическото производство, като преди това плановете бяха за 2,4%

12:32 | 02.07.19 г. 1
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Италианското популистко правителство понижи целта си за бюджетен дефицит през 2019 г. в опит да спази изискванията на Европейския съюз и да избегне санкции.

Сега очакваният за годината недостиг трябва да е 2,04% от икономическото производство, съобщава източник на Bloomberg, запознат с въпроса. Проект на бюджета от април предвиждаше той да е в размер на 2,4%.

Междувременно италианските държавни ценни книжа продължават ралито си за пети пореден ден. Доходността по 10-годишните облигации отбелязва спад до 1,895% - най-ниското ниво от близо година, минути преди 12 ч. българско време, а спредът спрямо германския бенчамрк достигна 224 пункта.

От италианското финансово министерство съобщиха, че след министерска среща в понеделник е било договорено, че дефицитът ще спадне със 7,6 млрд. евро през тази година благодарение на по-високите приходи и по-ниски разходи. Тук влизат и предварително заделените 1,5 млрд. евро за социални програми, за които търсенето е по-слабо от очакваното.

Това означава, че италианският структурен дефицит – мярка, елиминираща временните мерки и ефекти, които ЕС използва, за да направи оценка на фискалната дисциплина на дадена страна, ще се подобри с 0,3 процентни пункта през 2019 г. спрямо предварителните изчисления за влошаване с 0,2 процентни пункта.

Властите в Рим са изправени пред риска от многомилиардна глоба от ЕС в рамките на процедура по нарушаване на ограниченията за размера на дълга. Но правителството на премиера Джузепе Конте иска да използва по-ниския дефицит за годината като жест на добра воля към комисията, който обаче тепърва предстои да бъде оценен. Очаква се Европейската комисия по-късно през седмицата да заседава, за да вземе решение дали да започне наказателната процедура срещу Италия.

Бюджетната маневра е довела до широкоразпространеното схващане в правителството, че ЕК все пак няма да предприеме действия срещу Рим, посочват италиански медии.

Според източника на Bloomberg дефицитът за 2020 г. ще бъде в съответствие с предходните цели – 2,1% от брутния вътрешен продукт.

ЕК трябваше да заседава по италианския въпрос във вторник, но срещата беше отменена, след като лидерите на страните членки не можаха да се договорят за това кой трябва да заеме ръководните постове в блока и продължиха дебатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 5
Иван Митев
преди 4 години
Европейската централна банка работи по грешен начин.Запазването на фаталната европейска грешка подсигурява нови италиански щети. Правителството на Италия взима нови дългове за да плаща щетите от неправилността Европейската централна банка да работи по грешен начин.Ако не се допускаше европейската грешка Италия нямаше да има сегашните дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още