IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Romgaz ще изкупи дела на Exxon в газов проект в Черно море

Компанията ще отдели над 1 млрд. долара, за да влезе в блока "Нептун"

10:39 | 03.11.21 г.
<p>
	<em>Източник: Bloomberg LP</em></p>

Източник: Bloomberg LP

Румънската държавна компания Romgaz има намерението да изкупи дела на ExxonMobil в газовия блок "Нептун" в Черно море, става ясно от съобщение на компанията до акционерите. Предложението ще бъде гласувано на среща, насрочена за 9 декември.

Exxon притежава около 50% в проекта, а останалата част е в активите на OMV Petrom, в която мажоритарен дял държи австрийската OMV. За блока има издадена концесия за проучване, разработка и добив на природен газ.

По информация на Ройтерс румънската компания ще вложи малко над 1,07 млрд. долара в тази сделка.

Проучванията в блок "Нептун" започнаха още през 2008 година и досега в него са вложени милиарди долари - в периода между 2008 и 2016 година бяха направени две 3D сеизмични проучвания и няколко сондажа на стойност 1,5 млрд. долара. Общо по проекта са направени седем сондажа.

През 2012 година беше потвърдено наличието на газ, но досега акционерите в проекта все още не са взели инвестиционно решение как да продължат дейността си в региона.

През ноември американската Exxon реши да се оттегли от блока и обяви търг за дела си, в който участва и държавната Romgaz. Преди дни компанията, която е публична, изпрати съобщение до фондовата борса в Букурещ за финализиране на преговорите.

Ако акционерите одобрят предложението, сделката ще бъде финализирана в първото тримесечие на 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още