IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският енергиен министър: „Северен поток 2“ ще бъде готов въпреки санкциите на САЩ

Според Александър Новак газопроводът ще даде възможност на Русия да оптимизира доставките на газ, а Европа – да засили своята енергийна сигурност

13:33 | 11.02.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Строителството на газопровода "Северен поток 2" ще бъде завършено въпреки "безпрецедентната" съпротива от страна на САЩ, заяви руският енергиен министър Александър Новак, цитиран от ТАСС. 

"Решението за неговото изграждане е взето съвместно с европейските клиенти през 2012 г. Пет чуждестранни компании - Engie, OMV, Shell, Uniper и Wintershall - участват в проекта. Ето защо се признава, че всички ние сме отговорни за неговото изпълнение възможно най-скоро и чувстваме силната подкрепа на европейските партньори “, посочи Новак.

По неговите думи газопроводът ще даде възможност на Русия да оптимизира доставките на газ, а страните от Северна и Централна Европа – да засилят своята енергийна сигурност чрез получаване на доставки директно от Русия, което гарантира стабилност, конкурентни цени и минимален брой посредници.

Газопроводът "Северен поток 2" започва от руското крайбрежие, преминава по дъното на Балтийско море, като достига до брега на Германия през изключителните икономически зони и териториални води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия, като по този начин заобикаля транзитните страни на Украйна, Беларус, Полша и други източноевропейски и балтийски държави. Всяка тръба по маршрута ще има капацитет от 27,5 млрд. куб. м газ годишно. Европейските партньори на „Газпром“ в проекта са германската Wintershall и Uniper, австрийската OMV, френската Engie и британско-холандската Royal Dutch Shell.

В края на 2019 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп одобри бюджета за сигурност за фискалната 2020 г., който включва разпоредба за необходимостта от налагане на санкции срещу „Северен поток 2“, и по-специално срещу компаниите, които се съгласиха да участват в проекта.

Базираната в Швейцария Allseas, която полагаше тръбите за тръбопровода, спря дейността си и изтегли плавателните съдове, участващи в проекта заради заплахата от американските санкции.

В края на 2019 г. Новак каза, че изграждането на газопровода може да бъде завършено с помощта на кораба за полагане на тръби „Академик Черский“, като добави, че са необходими допълнителни подготовки за работата в Балтийско море. Министерството предвижда газопроводът да бъде пуснат в експлоатация до края на 2020 г.

Към днешна дата са положени над 2300 километра от тръбите на "Северен поток 2" (от приблизително 2460 километра), което възлиза на 93%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 4 години
Парадокс этой ситуации заключается в том, что Болгария во всех последующих войнах воевала против России, а сейчас находится в стане е злейших врагов, заблокировав "Южный Поток" и дело дошло до вообще блевотных болгарских выбросов, когда на празднование Дня освобождения Болгарии был приглашн Реджеп Эрдоган, но не был приглашн Владимир Путин! Президент Болгарии Росен Плевнелиев, вообще заявил, что он гордится тем, что выступает против России. Федор Достоевский в дневнике записал, что наши братья славяне никогда не простят нам то, что мы освободили их и будут постоянно мстить, точно такого же отношения стоит ожидать России, от курдов, армян, греков и так далее. Братья по Вере, греки уже помогли нам подорвать единство Русской православной церкви, а что можно ожидать от них дальше? России не нужны никакие новые квази - государства, которые ожидают от не помощи и крови русских солдат, чтобы потом сразу броситься в объятия США и НАТО! Не ведитесь на призывы провокаторов!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 4 години
Безкрайно си прав, за съжаление обаче нещата няма да поправя с констатации и благопожелания. Няма ли да е по-ефективно нещата да се случат "со кротце, со блакце и со малко кютек".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 4 години
През сапа ми е за хегемона и хегемонката. Не си забелязал, че изписвам русия по този начин, та и турция(когато се сетя). На руския слугинаж в страната, ежедневно трябва да се посочва къде му е мястото - в коневръза. Все пак господин Гешев не е слънце за да огрее навсякъде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 7
korn
преди 4 години
Всякакви патоци може да има от Русия. ЕС винаги е отворен за бизнес. На Русия даже беше предложена свободна икономическа зона от Лисабон до Владивосток. Беше приета в Г7, всичкисе отнасяха с уважение към руснаците и се инвестираше в западналата им икономика. И когато малкия човек с големите комплекси се видя с пари и взе да прави селски изпъления. От Русия се иска само едно, да се държи нормално и с уважение към другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 4 години
Екзактли, Лъве... :lol: Анджък! Това и аз казвам - Големите европейски компании са само имитация на европейски. И Европа е само имитация на икономика - скоро сички тука ше го усетите по изтънелите джобове, еле па форумни анаЛЛизатори на социални помощи като тебе. Лошо нема - направихте си го с денонощен труд в полза на САЩ - ся ше видиме там дали толкова ви обичат, колкото вие тях. А наистина големите - САЩ и Русия, когато му дойде времето, така или иначе ше се разберат - или на чашка, или на война - те имат ресурси и за двете и отдавна се готвят за тоя момент. И пак вашият двор ше обърнат на ке ***, та после да ви помагат да го оправяте. До тогава ти си прави проверки на финансите на Гъзпром... ;) И чекай хабер от дъщеря ти в Австралия... или Надай съ Тудору да съ върни тьейко ти... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
forum_rookie
преди 4 години
Значи "хегемона", а? Поне до го беше написал с главно "Х". А разните приказки за "пазар", за "демокрация" (па макар само за декорация). Май точно това са големите празни приказки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 4 години
Мишкуняк мухлясъл, ами след като стои незаобиколимия сегмент на европейската икономика, защо имаме две хвърлени в морето тръби??? Защо никой не знае кога ще станат на газопопровод и колко суровина ще доставят??? Отговора е елементарен, но ти никога не би се сетил. Интересите на упоменатите компании (икономически и финансови) на територията на САЩ са огромни. Сравнени с тях, тези в русия са пренебрежимо малки. Това е истината! Колкото и русуфилската ви пасмина да сънува някакво опълчване срещу решенията на САЩ, те няма да се състоят защото са лишени от каквато и да е икономическа логика. Европа плува във евтина газ. В случай че САЩ решат да наложат санкции на участниците в проекта, ще сме свидетели на ежесекундното изпълнение на исканията на хегемона. Така че най-добре е да се свреш в мишата си дупка, да лижеш рани с надеждата да оцелееш и утре отново да надзърнеш, за да видиш слънцето. PS Някой ако може да цитира колко газ достави Силата на Сибир на Китай? Месец и половина след като прерязаха лентата, 0 куб метра доставки. Що така - ами защото големите руски енергийни проекти са големи руски празни приказки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Европейските партньори на Газпром в проекта са германската Wintershall и Uniper, австрийската OMV, френската Engie и британско-холандската Royal Dutch Shell.Тези петте по-горе са гръбнакът на европейската енергетика и съответно - сериозен, незаобиколим сегмент от европейската исономика. Тези пет огромни европейски компании твърдят, че проектът СП2 е изгоден, печеливш за Европа проект. Срещу тях и техния интерес застава интересът на компании от САЩ. Тук не говорим за накърнените мищи чувства зомбирани, мухлясали комплексар-русофоби, затрупани от живота в некво кьоше на кьошето на Европа. Тук говорим за интересите на Европа - ще може ли да намери сили и средства да си ги защити - просто елементарен, актуален и неизбежен тест за съпротивителните сили на УЖ-великия ЕС ... Ако не само тези пет мегакомпании, но и държавите зад тях, както и органите на този Европейски съюз се скрият като мишки от американските санкции, ако се свият като пребито псе, ебахтиисъюза и бъдещето пред него...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
многодобре
преди 4 години
...момчета, ха на здраве! ..в трудни времена сте се хванале, хамерикански залък да джвакате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 4 години
Баце усети миризмата носеща се от разлагащия се труп на Газпром и реши и той да го заръфа. Браво Баце, дръж здраво! " Булгаргаз ведет переговоры с Газпром экспорт о снижении цены на природный газ для Болгарии. Ожидается, что до конца февраля обе стороны достигнут соглашения, а цена на природный газ для болгарского рынка будет значительно снижена, сказано в сообщении компании, передает РИА Новости."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още